LISTAN: Otryggaste platserna – enligt Linköpingsborna

I snart två år har Linköpingsbor anmält upplevda otrygga platser till Linköpings kommun.
Baserat på de cirka 500 anmälningarna som kommit in har vi kartlagt vilka områden eller adresser som sticker ut.
Se mer i tv-inslaget nedan.

Utifrån de 500 anmälningar som kommit in till Linköpings kommun om otrygga platser så har vi kartlagt vilka områden eller adresser som sticker ut. Se mer i tv-inslaget nedan.

Utifrån de 500 anmälningar som kommit in till Linköpings kommun om otrygga platser så har vi kartlagt vilka områden eller adresser som sticker ut. Se mer i tv-inslaget nedan.

Foto: Tina Enström, Julia Djerf, Google

Linköping2023-09-14 19:00

Platser som sticker ut, utan inbördes ordning:

Vasastaden

En gata som sticker ut markant är Östgötagatan. Anmälningarna ligger i en tät kedja längs gatan och centreras vid sträckan mellan rondellen vid Katedral och Vasahallen och fram till Hertig Karlsgatan. Nästan alla rapporter handlar om olovlig trafik och vårdslös körning. Totalt räknar vi till 46 stycken.

City/Innerstaden

En majoritet av rapporterna kommer från stadens centrala delar. De flesta anger folksamlingar, men också "Öppen knarkförsäljning", olovlig trafik, klotter och skymd sikt på Storgatan. Resecentrum samt Ågatan har endast enstaka anmälningar var. I Tannefors närmast Stångån rapporteras om flera fall där obehöriga smugit sig in i privata garage.

Lambohov (Norra)

Här finns 18 anmälningar. En del av dem handlar om folksamlingar – flest kring centrum men också vid Slestadsskolan. En rapport om misstänkt knarkhandel återfinns. I övrigt har otryggheten på angivna platser inte definierats.

Ljungsbro

Här finns den plats som i särklass har flest anmälningar. Utmed Jakobslundsvägen vid Hemköp hittas drygt 100 anmälningar om olovlig körning, folksamling, hög musik, nedskräpning, vandalisering, cykelstöld, urinering, smitningsolycka.

undefined
Mellan Jakoblundsvägen och Hemköp i Ljungsbro återfinns drygt 100 anmälningar. Det är i särklass den mest rapporterade platsen i Linköpings kommun sen tjänsten startade.

Berga

Från Berga centrum rapporteras bland annat om folksamlingar. Någon uppger att det kvällstid känns väldigt mörkt och otryggt i centrum, en annan att belysning utmed gång- och cykelväg behöver bytas ut vid Knektgatan och att det finns hakkors ritade utmed Bergavägen.

undefined
Från Berga centrum rapporteras bland annat om folksamlingar.

Djurgårdsgatan och US med omnejd

Här varnas för trafikolyckor vid övergångsstället intill Coop Lägerhyddan, avsaknad av trafikskyltar, olovlig trafik/vårdslös körning och dålig belysning i Magistratshagen – där det också uppges att en man sover utomhus. I Trädgårdsföreningen larmar flera kvinnor om otrygghet på grund av ödslig plats.

Ekholmen

Härifrån finns ett 10-tal anmälningar om olovlig körning, folksamling, höga ljud och "folk som dricker öl!". Kring Ekholmsvägen in mot Hjulsbro finns en handfull anmälningar om dålig belysning, trasig lekplats och "Ingen social trygghet" utmed cykelväg nära Kvinnebyskolan. "Ingen social trygghet. Många barn åker på denna väg efter klockan 15 och alla tycker det är mörkt och otäckt".

Skäggetorp

Ett 20-tal anmälningar kommer från Skäggetorp. Från centrum rapporteras främst om folksamlingar inne på gallerian, men också på parkeringarna utanför. Förutom kring centrum så är det främst i stadsdelens norra delar det finns anmälningar från, till exempel gatorna runt Skäggetorps aktivitetspark.

Barhäll

I norra Barhäll finns ett dussin anmälningar – de flesta från grönområdet mellan Tjädergatan och järnvägen. En av dem rapporterar om olovlig körning, övriga har inga detaljer.

undefined
Från Skäggetorps centrum rapporteras främst om folksamlingar inne på gallerian, men också på parkeringarna utanför.

Här kan du själv ta del av samtliga anmälningar som kommit in till Trygghetskartan.

Fotnot:

Sen november 2021, när kommunen lanserade den interaktiva tjänsten Trygghetskartan, har totalt 495 anmälningar om otrygghet kommit in fram till mitten av augusti. Linköpings kommun hade önskat en större frekvens och rapporter från en yngre målgrupp, men så har projektet inte fallit ut.

I perioder har ansvariga sett att anmälningsbenägenheten har ökat när Linköpings kommun marknadsfört tjänsten. Det är inte sällan samma anmälare som på vissa adresser har anmält flera gånger. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!