Östergötland ska ta emot över 3 000 Ukrainaflyktingar

Linköping ska ta emot 1 211 ukrainska flyktingar fram till halvårsskiftet. Det står klart efter Migrationsverkets besked om hur fördelningen ska se ut mellan länets kommuner.

Miljontals människor i Ukraina är på flykt på grund av kriget. Nu har Migrationsverket slagit fast hur många ukrainska flyktingar som Linköping och Östergötland ska ta emot.

Miljontals människor i Ukraina är på flykt på grund av kriget. Nu har Migrationsverket slagit fast hur många ukrainska flyktingar som Linköping och Östergötland ska ta emot.

Foto: Julia Djerf

Linköping2022-04-21 06:00

I väntan på att en ny lagstiftning träder i kraft den 1 juli, som ska reglera fördelningen av skyddsbehövaden från Ukraina, har Migrationsverket fastställt en fördelning på läns- och kommunnivå. I beslutet utgår myndigheten från ett huvudscenario där 76 000 ukrainska flyktingar förväntas söka skydd i Sverige fram till halvårsskiftet. Hittills har Sverige tagit strax över 31 000 flyktingar.

– Migrationsverket utgår ifrån det här huvudscenariot men om jag har förstått det rätt har det hittills inte kommit lika många ukrainska flyktingar som man hade räknat med. Fördelningssiffrorna kan komma att justeras beroende på utvecklingen i Ukraina och hur många av de som kommer till Sverige som behöver hjälp med boende, säger Kirsti Ollikainen, integrationsutvecklare på Länsstyrelsen Östergötland.

– Målsättningen är att kommunerna ska ha så goda förutsättningar som möjligt att planera mottagandet, fortsätter hon.

Fördelningen mellan kommunerna har utgått från den modell som i dag används för bosättning av nyanlända och kvotflyktingar. Här tas bland annat hänsyn till befolkningsstorlek, arbetsmarknadsförutsättningar och antalet asylsökande som vistas i kommunen.

undefined
Migrationsverkets fördelningssiffror gäller fram till och med den 1 juli. Då planeras en ny lag träda i kraft som, enligt samma principer som bosättningslagen, ska fördela de ukrainska flyktingarna jämnt över Sverige.

– Ända fram till dess att lagstiftningen är på plats är det Migrationsverket som ansvarar för boendena i nära dialog med kommunerna. Boendeplatserna tas fram via upphandling eller avtal med hyresvärdar, säger Kirsti Ollikainen.

– Länstalet som Östergötland har fått är fast, det kan varken över- eller underskridas, men det kommunerna kan göra är att genomföra omfördelningar sinsemellan, fortsätter hon.

Länsstyrelsen kommer att föra en dialog med de östgötska kommunerna om möjliga omfördelningar. Den 29 april ska dessa önskemål rapporteras till Migrationsverket.

– Kommunerna har också ett visst ansvar för de här flyktingarna, bland annat när det handlar om platser i för- och grundskola.

Så här ser Migrationsverkets förslag på fördelning ut:

Linköping, 1 211 flyktingar.

Norrköping, 819.

Motala, 347.

Mjölby, 207.

Söderköping, 141.

Åtvidaberg, 123.

Finspång, 116.

Kinda, 86.

Vadstena, 78.

Valdemarsvik, 71.

Ödeshög, 61.

Boxholm, 44.

Ydre, 35.

I början av mars kunde vi rapportera att Östergötland kunde erbjuda tillfälliga boendeplatser för cirka 1 100 ukrainska flyktingar. Frågan hanteras dock kontinuerligt vilket gör att siffrorna kan förändras med kort varsel.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!