Linköping har en kommunal planreserv på mellan 13 000 och 14 000 bostäder. 7 000 går att bygga på detaljplaner som redan är antagna, resten finns i detaljplaner som håller på att tas fram.
– Vi ligger riktigt bra till om vi jämför oss med andra kommuner. 13 000–14 000 bostäder motsvarar många års byggande, säger Linköpings stadsplaneringschef Alisa Basic.
Planreserven kommer väl till pass nu när det börjar bli dags att planera för Ostlänken. Då kan det under några år bli svårt för stadsplaneringsavdelningen att hinna ta itu med lika många andra nya detaljplaner.
– För Ostlänken handlar det inte bara om planer som behövs för att möjliggöra själva spåren. Vi kommer också att behöva jobba med detaljplaner för stadsutveckling runt stationen och för att koppla ihop stationen med stadskärnan. Det är också infrastruktur och stora trafikplatser som ska planeras, säger Basic.
En ansökan om detaljplan kan handla om allt från en enstaka villa till flera tusen bostäder. 2020 och 2021 slog antalet detaljplaneansökningar rekord i Linköping, med 36 om året. Därefter har antalet minskat rejält, till bara 14 i fjol.
– 2021 och 2022 byggdes det upp en väntetid. Vi klarar inte att starta mer än kanske 20 detaljplaner om året. Men planarbetet är inte en flaskhals för Linköpings utveckling, vi har inga problem att ta fram bostadsplaner i den takt som Linköping växer, säger Alisa Basic.
En detaljplan tar minst 1,5 år att ta fram, oftast flera år. Planprocessen har blivit alltmer tidskrävande i takt med att nya krav tillkommit från centralt håll.
– Geoteknik och förorenad mark har alltid varit frågor som måste utredas. Sedan började buller bli en stor fråga. I dag är dagvattenhantering och skyfall centrala frågor. Trafikfrågan ska utredas och numera även sociala hållbarhetsaspekter, barnperspektivet och jämställdhet med mera. Allt har tillkommit i vällovliga syften, men det gör förstås planprocessen mer komplicerad, konstaterar Alisa Basic.
En detaljplan är, till skillnad från en översiktsplan, juridiskt bindande. Det innebär att markägaren inte kan nekas bygglov, så länge bygglovsansökan följer detaljplanen. Men det finns inget som tvingar markägaren att bygga – detaljplaner kan bli liggande och samla damm i åratal och några blir av olika skäl aldrig verklighet. Men de flesta blir det.
De 7 000 bostäderna som går att bygga enligt redan beslutade detaljplaner finns i bland annat Djurgården, Folkungavallen, Berga äng, Linghem, Vikingstad och Ekängen.
Listan här nedan är detaljplaner som är under utarbetande. De väntas bli klara inom de närmaste åren och ger därmed en bild av hur Linköping kommer att förändras i framtiden.
Askeby
Eksjöhus planerar att bygga 46 småhus – villor, kedjehus och parhus – på åkern söder om Grenadjärtorpsvägen.
Bankekind
Den gamla församlingslokalen ska göras om till bostad, eller kombinerad bostad och kontor.
Berg
100–110 bostäder planeras på den gamla sågverkstomten.
Botrygg AB vill bygga cirka 200 bostäder på området där naturbruksgymnasiet tidigare låg. Det blir mest radhus, men även villor och lägenheter. Kommersiella lokaler, som till exempel en mataffär, kan det också bli.
Berga
Sju nya hus med sammanlagt cirka 300 bostäder planeras i Berga centrum. Centrumbyggnaden med butiker med mera ska byggas om.
Björkeberg
20–30 bostäder. Planen ska också undersöka behovet av bland annat förskola, pendlarparkering och mark för verksamheter.
Distorp
162 hektar, huvudsakligen åkermark, ska förvandlas till industriområde. Planområdet är totalt 240 hektar – en del sparas som naturmark och det ska anläggas gator, dagvattendammar med mera.
Edsberga
Cirka 25 småhus. Edsberga ligger strax söder om Harvestad.
Ekholmen
Peab vill bygga ett 40-tal lägenheter vid Vistvägen, där Pizzeria Grinden och Lilla Brödboden ligger idag. I bottenvåningen kan det bli plats för till exempel en restaurang.
Ekängen
I östra Ekängen planeras cirka 700 nya bostäder, centrum med lokaler för handel och service, stadsdelspark, skola, idrottsplats och ny huvudgata med mera. Fler detaljplaner är på gång och på sikt kan det bli cirka 2 000 nya bostäder i området.
Derome vill bygga 20–30 enfamiljshus öster om Ekängsvägen.
Garnisonen
Intea planerar både utbyggnader och nya hus för att ge mer plats åt sina hyresgäster, bland annat Polismyndigheten.
Hackefors
Kommunen vill skapa 50 hektar industriområde öster om järnvägen. Närmast villabebyggelsen planeras ”icke störande verksamheter”.
Innerstaden
Vid Lilla torget vill fastighetsägaren bygga ut Gyllenhuset så att det blir åtta våningar högt. Lindexhuset kan bli två våningar högre. Dessutom kan ett par låga byggnader vid Göran Dyks gata rivas och ersättas av sexvåningshus.
Vid hotell Slottsparken (fd Rally) i korsningen Storgatan–Drottninggatan har Stångåstaden och Centria byggplaner. Enligt ansökan kan det handla om 14 000 kvadratmeter och det rör sig främst om bostäder.
När den gamla simhallen rivs, preliminärt 2026, ska bostadsområdet Folkungavallen växa. Där vill Lejonfastigheter bygga en förskola för 60 barn samt ett ännu okänt antal bostäder. En tidig skiss visar ett kvarter med upp till åtta våningar höga hus.
Castellum vill bygga ett fem våningar högt kontorshus på cirka 10 000 kvadratmeter intill länsstyrelsen.
Ett 50-tal nya bostäder planeras i kvarteret mellan Trädgårdstorget och Klostergatan.
Coop vid Drottninggatan kan byggas på med två våningar. Inne i kvarteret planeras en ny byggnad på 6–7 våningar med bostäder, kontor, och centrumverksamhet.
Stolplyckekapellet, norr om Djurgårdsgatan, ska göras om till bostad och kontor. Ändrad användning kräver en ny detaljplan.
Detaljplaneringen av ombyggnaden av Tinnis pågår. Badsjön ska bli 5 500 kvadratmeter stor, att jämföra med den gamla på 12 000 kvadratmeter.
Kåparp
I industriområdet Kåparp undersöks möjligheterna att bygga en moské.
Ljungsbro
Drygt 30 småhus planeras öster om Tellbyvallen.
Ramshäll
Vid Ramstorpsgatan finns det planer på en ny förskola för 120 barn.
Ryd
Stångåstaden vill bygga 200 studentbostäder på en parkeringsplats i nordvästra Ryd. Detaljplanen upphävdes för fem år sedan av länsstyrelsen. Stångåstaden väntar fortfarande på att regeringen ska avgöra ärendet.
Skäggetorp
Victoriahem planerar för cirka 200 bostäder i det sydöstra hörnet av Skäggetorp. Ett 30-tal av dem kan bli radhus.
Stångåstaden vill bygga ett 70-tal lägenheter och 13 radhus i närheten av Nygårdsrondellen.
Sturefors
Peab vill bygga ut bostadsområdet Norrberga med cirka 25 småhus.
Stångebro
Mellan Gumpekullavägen och Kallerstadsleden vill fastighetsägarna bygga cirka 1 000 bostäder samt kontor, centrumverksamheter och service.
Lejonfastigheter ska bygga en multihall med tre sporthallar.
Södra Ekkällan
Vid de gamla bussgaragen invid Haningeleden kan det bli fem kvarter med sammanlagt 600–700 lägenheter.
Stora Coop kan byggas ut och bli nästan dubbelt så stor.
Tallboda
Riksbyggen vill bygga nästan 100 enfamiljshus vid Hägerhällsvägen. En förskola ingår också i planen.
Tannefors
Intill Drottninggatan närmast Stångån planeras två byggnader i sex till åtta våningar med plats för cirka 70 bostäder samt lokaler.
RE Fastigheter vill bygga ut Kannan och bygga nytt bredvid, sammanlagt 100–150 nya bostäder.
Mellan Vetegatan och Ladugatan undersöks möjligheterna att bygga en skola och ett bostadshus.
Tornby
Vansito Fastigheter har ansökt om att få bygga drygt 3 000 kvadratmeter lokaler för verksamheter och kontor mellan Tornbyvägen och Gillbergagatan.
Valla
Mataffären och ytterligare en byggnad vid Vallaplan, söder om Malmslättsvägen, ska enligt planen rivas och ersättas av bostadshus med 90 lägenheter samt en ny butik i bottenplan.
Vasastaden
Längs Industrigatan planeras runt 1 400 lägenheter samt en skola.
Vimanshäll
Ett 100-tal nya bostäder planeras vid Älgvägen, i en blandning av radhus och flerfamiljshus på upp till fem våningar. Hälften av bostäderna ska eventuellt bli ett vårdboende. Tanken är också att bygga ut förskolan.
Ett enfamiljshus planeras vid Hällgatan. Detaljplanen är överklagad.
Vimarka
Vid Vimarka fritidsområde norr om Vårdsberg kan det bli 30 nya småhus. Samtidigt får 20 fritidshus bli permanentbostäder.
Västra Valla
Akademiska hus planerar 600–800 student- och forskarbostäder vid södra Campusområdet och vid Campushallen i Vallastaden.
Örtomta
En ny detaljplan ska tillåta att den gamla kyrkskolan, som senare använts som förskola, används som bostad.