Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, Iva, har för tredje året i rad lyft fram olika forskningsprojekt i sin 100-lista. Årets tema, som innehåller drygt 50 olika projekt, är hållbar beredskap inför framtida kriser.
Här är de sex projekt som Linköpings universitet fick med på listan, med respektive beskrivning hämtad från Ivas sammanställning.
Digitaliserad dricksvattenkvalitet med elektronisk tunga
"Idag blir människor ibland sjuka av dricksvattnet. Eftersom inkubationstiden typiskt är flera dagar kan många hinna insjukna innan kommunen hinner slå larm. Med vår sensor, som vi kallar elektroniska tungan, kan vi istället larma direkt när vattenkvaliteten avviker från det normala. Ett sensornätverk med elektroniska tungor skulle vara ett utmärkt komplement till den nuvarande realtidsövervakningen av tryck och flöde genom att ge lägesbilden av vattenkvaliteten i realtid i ett helt distributionsnät. I förlängningen finns sensorn även i varje fastighet och i varje dricksvattenkran." Medverkande Liu-forskare: Mats Eriksson och Fredrik Winquist.
Effektiv hantering av multipla naturhändelser
"Extrema naturhändelser blir allt vanligare, med en ökad risk för multipla extrema naturhändelser. Exempel är värmebölja som leder till torka som ökar risken för skogsbrand, eller ett skyfall som leder till översvämning som ökar risken för ras och skred. EMMUNE-projektet klargör samband mellan olika händelser och utvecklar beslutsstöd för bästa möjliga åtgärder när de inträffar. Avsikten är att stödja en effektiv hantering för att minimera förlusten av liv och egendom." Medverkande Liu-forskare: Tobias Andersson Granberg.
Civila insatspersoner för kortare responstider och räddade liv
"En stor utmaning för en effektiv samverkan är idag det informationstekniska stödet för utlarmning. Målet med vår fortsatta forskning är att upprätta en styrmodell, en systemarkitektur och ett optimerat utlarmningsstöd som möjliggör för samtliga räddningstjänster i Sverige att börja samverka med civila insatspersoner. Genom att tilldela rätt uppgift i rätt tid till den bäst lämpade resursen skapar vi möjlighet att rädda fler liv och restvärden." Medverkande Liu-forskare: Sofie Pilemalm.
Geopolitisk framsynthet för hållbar utveckling
"Covid-19 ställer nya krav på samhället avseende återuppbyggnad och långsiktigt kloka beslut. Mistra Geopolitics analyser kring samspelet mellan geopolitisk utveckling och strategiskt miljöarbete är unikt. Mistra Geopolitics är det största icke-försvarsfinansierade forskningsprogrammet som skapar verktyg för stärkt framsynthet i en värld präglad av stor osäkerhet och snabba förändringar." Medverkande Liu-forskare: Björn-Ola Linnér.
"I projektet stöder vi tillverkare med ett beslutsverktyg, kallat Remometer, för hur återtillverkning kan bli en nyckel i deras affärsmodell. Remometer hjälper tillverkare att starta återtillverkning genom att undersöka deras förutsättningar för att börja återtillverka och vilka sociala, ekonomiska och miljömässiga fördelar de kan få ut." Medverkande Liu-forskare: Jelena Kurilova-Palisaitiene.
Automation inom Reparation och Återtillverkning
"Återtillverkning är ett sätt att ta tillvara på värdet hos redan tillverkade produkter. Forskare vid Liu har lyckats visa potentialen för automation inom reparation och återtillverkning." Medverkande Liu-forskare: Erik Sundin, Jelena Kurilova-Palisaitiene, Martin Hochwallner och Varun Gospinath.