Lions adventsmarknad lämnar Gamla Linköping efter 40 år och flyttar ner till centrala stan med en massa knallar, tivoli och luciakröning.
Men Gamla Linköping blir inte utan julstämning, där kör Friluftsmuséet sin egen marknad till första advent, och som tidigare, även andra advent.
– Lions brukade ha första advent och vi hade andra advent, förklarar Tina Karlsson som är museichef. Nu kör vi båda helgerna själva, och vi har ungefär lika många marknadsstånd som vanligt.
Varför vill Lions flytta?
– Det finns flera skäl, säger Arne Nähl i Lions Clubs adventskommitté. Dels lämnar vi våra lokaler i Gamla Linköping, det var branta trappor i fastigheten och tillgängligheten är inte tillräcklig. Dels är vi något av en främmande fågel i friluftsmuséet, vår marknad är mer kommersiell än vad som anses passa in.
Det betyder att en del knallar som Lions gärna vill ha på sin marknad fick nej av Gamla Linköping.
– Där ska det vara rent hantverk, medan vi vill ha en större blandning. Dessutom passade inte längre det lilla tivolit med barnkarusell och hoppborg in.
I Arne Nähls kontakter med Citykontoret dök frågan upp om att göra en "Linköpings marknad", mitt i stan.
– Det är förstås ett stort steg att lämna Gamla Linköping efter bortåt fyra decennier, men vi insåg också att det skulle ge oss nya möjligheter.
Lions Adventsmarknad får behålla sitt namn detta första år, men tänker att "Julmarknad" kanske är en möjlig benämning i fortsättningen. Marknaden håller till på Trädgårdstorget (med det lilla tiovlit), på Lilla torget (som får en scen) och på Repslagaregatan. Cityföreningen har sin traditionella julskyltning på söndagen.
Lions tar med sig ett av de stora dragplåstren ner till centrum: Luciakröningen. På lördag kröns hon av borgmästare Helena Balthammar på Lilla torget, och på söndag hon och hennes tärnor tillbaka för att sjunga från scenen.
I Gamla Linköping står det genuina hantverket och de tradtionella traditionerna i centrum.
– Vi tycker att det är viktigt med höga kvalitetskrav på försäljarna, det ska vara hantverk som säljs, säger Tina Karlsson. Dessutom har vi mycket kringaktiviteterna i muséerna. Det blir en speciell stämning här.
Blir det lika många besökare?
– Det återstår ju att se! Men vi har ganska olika profil på våra marknader, så jag kan tänka mig att vi lockar olika grupper av besökare.