Karriärforumet Glassdoor och sajten jobbland.se har rankat Sveriges storföretag som arbetsgivare baserat på recensioner från tidigare anställda på bolagen. På topp tio är det idel storföretag, som SCA, Spotify, Volvo och Astra Zeneca, men mitt bland jättarna, på fjärde plats, återfinns Linköpingsföretaget IFS.
En sensation som det förstås jublas över på huvudkontoret i Mjärdevi.
– Fantastiskt! Det värmer hjärtat och man blir oerhört stolt, säger Ann-Kristin Sander, säljchef i Norden med placering i Linköping.
IFS har tidigare uppmärksammats för trivseln bland medarbetarna, bland annat i den stora medarbetarundersökningen Great place to work, och första frågan till säljchef Sander är given:
Vad gör IFS så bra som får de anställda att trivas så?
– Det är många parametrar men framför allt tror jag det beror på att vi har en så stark utveckling. Det händer mycket, det finns ett enormt driv i företaget och vi jobbar med ett starkt kundfokus. Jag tror det lockar många medarbetare att lära sig förstå sin kund och dess verksamhet och att i nära samarbete bli en del av kundens affärsvärde, säger Ann-Kristin Sander.
Så här såg rankingens topp tio ut: 1) SCA, 2) EQT Group, 3) Spotify, 4) IFS, 5) Swedbank, 6) Volvo Cars, 7) Scania, 8) Astra Zeneca, 9) Atlas Copco, 10) Skanska.
2015 köptes IFS av Wallenberggruppens investmentbolag EQT Group, bland annat från den tidigare huvudägaren Gustaf Douglas. Sedan dess har IFS vuxit kraftigt.
– Att EQT köpte oss gav en enorm skjuts, då blev vi ett globalt företag på riktigt med en tydlig tillväxtstrategi, säger Sander. Vi har vuxit såväl organiskt som genom uppköp av systemlösningar inom våra fokusindustrier.
IFS grundades 1983 av en grupp studenter på Linköpings tekniska högskola. Då lades grunden till det affärssystem som än idag är företagets kärnaffär. IFS har över 4 000 anställda i 65 länder, varav ungefär 200 på huvudkontoret i Linköping. 2019 omsatte företaget 6,3 miljarder kronor och vinsten blev drygt 1,45 miljarder, en ökning med hela 32 procent jämfört med 2018.
När EQT Group köpte IFS 2015 värderades företaget till cirka 9 miljarder kronor. Fem år senare har värderingen mer är tredubblats till över 30 miljarder kronor, skriver Dagens industri. Där framgår också att det amerikanska riskkapitalbolaget TA Associates förvärvat en ”betydande minoritetsandel” i IFS.