I augusti förra året kom Johanna Forsman till Bangkok-förorten Rangsit för att läsa ett års masterprogram i internationell hälsa. I november började oroligheterna, när regeringskritiker började demonstrera på gatorna. I går började den sedan tidigare aviserade nedstängningen av Bangkok, där uppemot 100 000 demonstranter gett sig ut på gatorna för att bland annat hindra statsanställda att ta sig till sina arbetsplatser.
För Johanna Forsman var måndagen dock lugn. När Corren når henne på kvällen, thailändsk tid, har hon tillbringat dagen hemma för att förbereda en presentation tillsammans med några kurskamrater. Skolan har varit öppen under dagen, men är stängd i dag, tisdag.
– Det är svårt för lärare och gästföreläsare att ta sig hit, säger hon.
Fredligt än så länge
Skolledningen har uppmanat alla internationella studenter att inte befinna sig inne i Bangkok under demonstrationerna, och så har det varit till och från sedan november.
– Nu vill de att vi ska vara extra försiktiga, efter skottlossningen i söndags när en demonstrant blev skjuten, säger hon.
Johanna Forsman har följt rekommendationerna, även om konflikten än så länge har gått relativt fredligt tillväga.
– De som har tagit sig in till stan och sett demonstrationerna säger att det är lugnt och att folk är vänliga.
"Gul" skolledning
Skolledningens rekommendationer gäller dock bara internationella studenter. Skolan har varit frikostig med att stänga för att de thailändska studenterna ska ha möjlighet att delta i demonstrationer.
– Ledningen ser det som en viktig sak att studenterna ska kunna delta om de vill, säger Johanna Forsman.
I och med det tar väl skolan också ställning i konflikten?
– Ja, den uppfattningen har jag. Oppositionens sida består av de mer välutbildade. Och vår professor är väldigt ”gul”.
Vill inte ta ställning
Johanna Forsmans få thailändska studiekamrater tar uppståndelsen med ro.
– De känns ganska avslappnade. Sånt här händer vartannat år, så de är inte oroliga. Men de är mer åt det gula hållet, skulle jag säga. Det är ett känt universitet med många välutbildade föräldrar i bakgrunden.
Johanna Forsman vill dock inte ta ställning.
– Nej, det vågar jag absolut inte göra. Det är så komplext. Innan jul hade vi ett möte med vår rektor, som sa att regeringen som sitter nu inte är demokratisk, eftersom den är vald med hjälp av korruption, och att enda sättet att få demokrati är med ett ”folkets råd”. Han sa också att ”det är nåt ni västerlänningar aldrig kan förstå”. Det reagerade jag på. För oss är demokrati att folket får välja.