Linköpingsstudent fast i Kina

Zhang Huang studerade elektronik i Linköping förra året. Hon har varit i Kina hela sommaren, men hon borde varit tillbaka för länge sedan. Hon skulle ha skrivit en tenta i augusti. Men uppehållstillståndet dröjer.

Fortfarande fattas ett antal studenter i Linköping. De sitter fast i sina hemländer och väntar på uppehållstillstånd.

Fortfarande fattas ett antal studenter i Linköping. De sitter fast i sina hemländer och väntar på uppehållstillstånd.

Foto: Åke Karlsson

LINKÖPING2016-09-11 08:00

– Det här är verkligen en katastrof för mig, säger hon, och jag känner mig så besviken.

Det är fortfarande många utländska studenter som har tänkt sig att börja studera i Sverige i höst som ännu inte har fått sina uppehållstillstånd. I Linköping rör det sig om ett 30-tal.

De missar kanske både den bokade Sverigeresan och terminsstarten. De har betalat stora pengar i kursavgift redan före sommaren, kanske 50 000-70 000 kronor per termin. Först när avgiften är betald kan migrationsverket börja behandla ansökan om uppehållstillstånd.

– Jag missade alltså min tenta i augusti och det blir ingen ny tentaperiod för den kursen förrän 2017, säger Zhang Huang.

– Det betyder att jag inte kan få min examen i år och det kan leda till att jag förlorar mitt jobb i Kina. Det är så frustrerande. Syftet med en utbildning är ju att stärka en människa, inte förstöra livet!

Zhang Huang heter något annat i verkligheten, men hon vill inte framträda under sitt verkliga namn.

– Jag vill inte att mitt uppenhållstillstånd försenas, säger hon. Eller att jag blir förbjuden att resa in i Sverige för alltid. Jag vill bara klara min examen.

Exakt hur många Linköpingsstudenter som har fått problem med sina uppehållstillstånd är fortfarande oklart.

– Registreringsperioden pågår till 13 september och först därefter kan vi se vilka studenter som inte har kommit, säger Karin Gibson, chef på Internationella enheten.

– Men även då kan det ju finnas andra orsaker än problem med uppehållstillstånden.

Karin Gibson säger att problemet med uppehållstillstånd har varit ovanligt stort i år.

– Det löser sig ju efter hand, säger hon. Många studenter har redan kommit. Men ett antal har stora problem, det ser vi.

För att få uppehållstillstånd för studier är det viktigt att den som söker verkligen tänker studera.

– Migrationsverket har inga nya instruktioner eller ny praxis om att göra hårdare bedömningar vad gäller studieavsikten, säger Lisa Bergman på migrationsverket.

Däremot tycker sig migrationsverket se en ökning av ärenden där en utredning vid ambassad måste göras.

– Vi har en skyldighet att begära en sådan utredning om vi ser en indikation på att studieavsikt saknas, och för att kunna bevilja eller avslå en ansökan krävs en fullgod bild av den sökandes avsikter.

Kravet på sådana utredningar skapar förstås en hög belastning på ambassaderna i de länder som de sökande kommer ifrån.

Vad beror ökningen på?

– Det vet vi inte, säger Lisa Bergman. Kanske har vi blivit bättre på att se sådana indikationer, kanske är det fler utan studieavsikt som söker.

Hittills i år har drygt 10 300 uppehållstillståndsansökningar kommit till migrationsverket. 88 procent har bifallits. Under samma tid förra året inkom drygt 9 000 ansökningar och 85 procent bifölls. Den siffran gäller dock bara ärenden som har kommit in på migrationsverket – de som fortfarande ligger på en utlandsmyndighet ingår inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om