Färre vill betala svart för snickarjobb

Kundernas inställning till svart betalning av hantverkare har förändrats något de senaste åren. Om det kan kopplas till Rot-avdrag, önskan om garantier eller vilken typ av arbete som utförs är svårt att slå fast.

Färre kan tänka sig att anlita svart arbetskraft, enligt en undersökning som gjorts på uppdrag av Skatteverket. En inställning som också Richard Mellberg på Byggnads Öst märker av.

Färre kan tänka sig att anlita svart arbetskraft, enligt en undersökning som gjorts på uppdrag av Skatteverket. En inställning som också Richard Mellberg på Byggnads Öst märker av.

Foto: TT, Julia Djerf

Linköping2022-12-22 05:00

– Vi ser att kunders inställning till svart betalning hänger ihop med vilken typ av arbete som görs hemma – man är mer noga med ett badrum där garantier och försäkringar är viktigt och mer benägen att betala svart vid enklare arbeten som till exempel tapetsering eller golvläggning, säger Richard Mellberg, ordförande Byggnads Öst.

Enligt Skatteverkets senaste attitydsundersökning (2021) anser 4 procent av svenskarna att det är helt okej att arbeta svart. De senaste åren har inställningen legat på liknande nivåer. Siffran för om man själv känner någon som anlitat svart arbetskraft är betydligt högre, 16 procent av tillfrågade privatpersoner svarar ja.

Bland företagare svarar 9 procent att svarta löner förekommer.

– Om man pratar utifrån våra medlemmar så upplever jag att det har minskat, men om du arbetar svart hänger ihop med vilken position du har i arbetslivet i övrigt. Det är de som är utsatta på marknaden som tvingas till svart arbete för att få brödföda.

undefined
På frågan om svarta löner förekommer i ens bransch uppgav 9 procent av företagarna "Instämmer helt". De senaste åren har något färre svarat att svarta löner förekommer.


En Linköpingsbaserad snickare som vi har pratat med, berättar att han på sitt första jobb för flera år sen varje månad fick kontanter i ett kuvert. Var pengarna kom ifrån vet han inte, men han misstänker att det var svart betalning från kund. En vecka av fyra fick han kuvertbetalning. På senare år är det sällan han har hört talas om att det skulle förekomma svart betalning hos de arbetsgivare som han varit anställd hos i Östergötland.

Byggnads delar delvis bilden.

– Kontantlöner finns absolut i branschen, men kanske främst när det kommer till den utstationerade arbetskraften och de som står långt från arbetsmarknaden, säger Richard Mellberg.

undefined
"Kontantlöner finns absolut i branschen, men kanske främst när det kommer till den utstationerade arbetskraften", säger Richard Mellberg, ordförande Byggnads Öst.

En bidragande del till en minskning av svart arbete som ofta lyfts fram är införandet av Rot-avdraget. Men hur stor påverkan åtgärden har eller har haft och hur mycket som i byggbranschen påverkats av krav på personalliggare eller att kontanter används i mindre utsträckning är svårt att fastslå.

Byggbranschens stora utmaningar handlar idag mer om arbetslivskriminaliteten kopplat till arbetsmiljö och avtal, enligt Byggnads.

undefined
Örjan Rooth, som driver Vårdnäs Bygg, är övertygad om att kundernas inställning till svarta byggjobb hänger ihop med att Rot-avdraget finns.

Örjan Rooth, som driver Vårdnäs Bygg, är dock övertygad om att inställningen hos kund hänger ihop med Rot. Han menar att en kund inte har något för att betala för en oskattad tjänst då avdraget på arbetskostnaden gynnar kunden så pass mycket.

– Det kostar samma som att betala svart, men då får man ingen garanti på jobbet, säger han. 

Under de sex år som han har drivit företaget säger han att han endast vid någon enstaka gång fått frågan om svart betalning från kund.

– Min bild är att det har minskat radikalt, men det förekommer säkert. Kunder frågar oss däremot ofta om vi har utländsk arbetskraft, för många vill kunna prata med de som kommer ut och arbetar. Jag tror att vi får en del jobb just för att vi inte har det, men sen ska man ju tampas med alla företag prismässigt också.

Byggnads Öst hävdar dock att pris generellt går före varifrån arbetskraften kommer ifrån vid ett anbudsförfarande.

– Möjligtvis att man kollar referenser, men om det är utländsk kraft eller inte tror jag inte är en avgörande faktor. Det finns säkert kunder som misstror utländska arbetare mer än svenska, men jag tror ändå att det är priset på arbetet som avgör.

Enkät om svartarbete

Skatteverket genomför årligen en attitydsundersökning där frågan om svart arbetskraft behandlas. 2021 svarade ungefär 1400 privatpersoner och 3700 företag på enkäten.

4% av privatpersonerna uppgav att de anser att det är okej att arbeta svart. 6% svarade "Varken eller". Resultatet har legat på ungefär samma nivå de senaste fem åren.

På frågan om svarta löner förekommer i ens bransch uppgav 9% av företagarna "Instämmer helt". De senaste åren har något färre svarat att svarta löner förekommer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!