Efter tuffa tiden: Nu är frånvaron låg i skolorna

Tre veckor utan nya beslut – och så ett efterlängtat avbrott i form av ett sportlov. "Frånvaron är låg", säger elevhälsochef Åsa Strömberg om läget i Linköpingsskolorna.

Kommunens elevhälsochef Åsa Strömberg och barn- och ungdomsnämndens ordförande Erik Östman (M) förklarar att läget i Linköpingsskolorna ser bra ut, men att det är för tidigt att blåsa faran över när det gäller smittspridningen av covid-19.

Kommunens elevhälsochef Åsa Strömberg och barn- och ungdomsnämndens ordförande Erik Östman (M) förklarar att läget i Linköpingsskolorna ser bra ut, men att det är för tidigt att blåsa faran över när det gäller smittspridningen av covid-19.

Foto: Pressbild/Victor Bomgren/bildmontage

Linköping2022-02-28 17:00

Den 10 februari, när förskolan Gryningsgatan 5 stängdes ned på grund av personalbrist, är senast som Linköpings kommun fattade beslut om stängning eller distansundervisning på grund av covid-19. Dessförinnan hade 58 åtgärder beslutats sedan den 17 januari. Elevhälsochefen Åsa Strömberg ger, under måndagen, denna en lägesrapport:

– Vi såg egentligen redan innan sportlovet att trenden vände och det finns ingenting som just nu talar för att smittspridningen skulle gå upp. Det är en stor skillnad nu i jämfört med terminens första veckor.

undefined
Vidingsjöskolan i Linköping var en av alla skolor i kommunen som för en dryg månad sedan hade ett ansträngt läge.

På måndagen var frånvaron, bland såväl elever som personal, lägre än tio procent sett till för-, grund- och gymnasieskolan tillsammans. När läget var som värst var frånvaron så hög som 30 procent och för vissa enheter högre än så.

– Frånvaron sticker inte alls ut i jämfört med andra år, det är som en vanlig 28:e februari. Det som är bra när vi har en låg smittspridning generellt är att vikarierna räcker till där de behövs. Det var det som var utmaningen när det var ansträngt i alla skolor samtidigt, säger Åsa Strömberg.

Är det fortfarande någon skola som har en smittotopp?

– Nej, det är ingen skola där smittspridningen ligger så högt som det gjorde förut.

Kan Linköpingsskolorna andas ut?

– Att säga att det är över är det nog ingen som vågar, det har svängt så mycket längs vägen, men däremot finns det ingenting som nu talar för att viruset ska bete sig annorlunda. Med våren har ju smittan sjunkit.

undefined
Nära 60 beslut om åtgärder i form av stängning och distansundervisning har hittills fattats av Linköpings kommun. Några av besluten rörde klasser på Ånestadsskolan.

Erik Östman (M), barn- och ungdomsnämndens ordförande, poängterar att det är för tidigt att dra några slutsatser. Sportlovet kan fortfarande få en negativ effekt.

– Risken med lovet är att fler är ute och rör sig och min uppfattning, som amatör, är att det här med avstånd och andra åtgärder är som bortblåst nu när restriktionerna är borta – i alla fall om man tittar på hur folk beter sig i till exempel Sälen eller på nattklubbar, säger nämndordföranden.

– Samtidigt ligger det just nu inte i linje att vi skulle behöva ta några ytterligare beslut i Linköpingsskolorna, fortsätter Erik Östman.

Hur ska ni hantera konsekvenserna av den stora smittspridning som varit i skolorna?

– Vi kommer att behöva följa upp konsekvenserna hela tiden och framförallt se till att inte gå in med nya arbetsuppgifter för personalen från centralt håll. De måste ges utrymme till arbetsro och återhämtning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!