Det säger Karl Wedin, lärare i (rysk) historia och samhällskunskap på Katedralskolan i Linköping.
– Det är jättebra att Memorial fick fredspriset, de är jättetacksamma för det. Det var spännande att träffa dem för nästan exakt 12 år sedan, säger Karl Wedin.
I oktober 2010 åkte han tillsammans med ett 20-tal elever från Katedralskolans IB-program (International Baccalauereate), på studieresa till Moskva och besökte en internationell rysk skola som de samarbetade med.
– Vi fick bidrag från Svenska Institutet för att diskutera demokrati och mänskliga rättigheter med ryska ungdomar. Detta skedde på den ryska skolan och på engelska. En dag gjorde vi utflykt till Memorial där vi träffade flera representanter för organisationen. På Memorial fick vi inblick i deras arbete för mänskliga rättigheter, något som 2010 inte alls var olagligt eller terrorstämplat, säger Karl Wedin.
Han är glad över besöket eftersom organisationen sedan förbjöds och deras lokaler i Moskva stängdes 2021. Memorials arbete med mänskliga rättigheter utförs nu ute på landet och i smyg.
– Memorials verksamhet bestod av två delar. Den ena hade mänskliga rättigheter i fokus och just då, 2010, kretsade mycket av deras arbete kring Tjetjenien och hur Vladimir Putin hanterade den tjetjenska folkgruppen. Den andra delen riktade sig till att dokumentera Sovjetunionens grymheter mot befolkningen för att kommande generationer skulle minnas det. Memorial jobbade då mycket med att skapa ett virtuellt Gulag-museum.
Karl Wedin kommer ihåg att organisationen hade samlat en hel del föremål från Gulag som de fick från vanliga privatpersoner och att de också försökte göra ett Gulag-arkiv.
– På 1990-talet, efter Sovjetunionens fall, var det lätt att söka dokument i det ryska arkivet, men efter att Vladimir Putin ändrade den politiska kursen och började mörka Sovjetunionens förflutna blev det svårare för Memorial att arbeta. Putin slog hårt mot den historiska delen och Gulag-dokumentationen eftersom han ville framställa Sovjetunionen som enbart positiv.
Karl Wedin och Katedralskolans IB-elever åkte till Ryssland tre gånger för att diskutera demokrati. Till Moskva två gånger, 2010 och 2016, samt till Sankt Petersburg 2007.
– Memorials arbete är oerhört viktigt, inte minst med tanke på att Vladimir Putin nu mörkar allt negativt från Sovjetunionen och han försöker jämställa deras krig mot Nazityskland med kriget mot Ukraina. Det är verkligen glädjande att de fick fredspriset, säger Karl Wedin.