Folkungaskolan får kritik för trängsel

Trängsel utgör en stor risk för smittspridning på en skola i Linköping. Och det måste åtgärdas, enligt Arbetsmiljöverket som har konstaterat flera brister i skolans arbetsmiljöarbete.

Arbetsmiljöverket kräver att en skola i Linköping åtgärdar problem med trängsel i sina lokaler.

Arbetsmiljöverket kräver att en skola i Linköping åtgärdar problem med trängsel i sina lokaler.

Foto: TT

Linköping2021-05-03 20:00

Arbetsmiljöverket inspekterade Folkungaskolan på distans, 24 mars, via ett Skype-möte. Skolledning och skyddsombud redovisade då för myndigheten skolans situation och arbetsmiljöarbete kring riskerna för smittspridning av covid-19.

Inspektionen avslöjade att trängsel på skolan utgör en stor risk för smittspridningen och att skolan inte tillräckligt har undersökt och bedömt riskerna i arbetet – med tanke på coronaviruset. Dessutom har skolan inte vidtagit de åtgärder som behövs, enligt inspektionen, för att förebygga så att skolans personal inte drabbas av smittan.

Därför kräver myndigheten att skolan kontinuerligt undersöker och bedömer smittriskerna. Och att detta dokumenteras skriftligt. 

Skolan måste till exempel undersöka, riskbedöma och dokumentera vilka arbetsmoment som kan innebära smittrisk och när, var och hur skolans personal och elever kan utsättas för smittrisk.

Skolan har inte heller undersökt orsakerna till smittspridningen tillräckligt bra, och inte heller om det finns samband mellan smittspridning och arbete på skolan.

Rutinerna för att utreda orsaker till smitta måste förbättras. Och rutinerna måste innehålla att personalen och eleverna ska informeras både om händelsen och om åtgärderna, enligt Arbetsmiljöverket.

Till slut kräver myndigheten att skyddsombud och personal involveras i arbetsmiljöarbetet. "De ska få den tid, den information och de kunskaper de behöver för att kunna medverka effektivt", skriver Arbetsmiljöverket.

 – Det råder helt olika uppfattningar mellan arbetsgivaren och skyddsombud om hur mycket förebyggande arbetsmiljöarbete skolan har gjort för att minska smittriskerna. Men parterna är överens om att arbetet kunde varit bättre. Situationen med trängsel på skolan måste förbättras, säger Marita Lindberg, arbetsmiljöinspektör.

Christer Helmersson är enhetschef på Folkungaskolan. Han anser att skolan arbetar så gott den kan för att minska risken för smittspridning.

– Vi har uppdaterat våra riskbedömningar och utformat en rutin hur vi som chefer ska undersöka och följa upp rapporterade smittfall. Men ibland känns det som om myndigheter inte kommunicerar med varandra när de fattar beslut. Vi har ett svårt uppdrag, vi måste bedriva skolarbetet med våra elever på plats samtidigt som det finns en allmänn spridning i samhället, säger Helmersson.

Björn Lorenzoni är ett av Folkungaskolans skyddsombud. Han anser att skolan kan göra ett betydligt bättre arbetsmiljöarbete så att folk kan jobba utan en ständig oro för smittspridning. En konkret del gäller avstånd eleverna emellan i matsalen och andra gemensamma utrymmen där trängseln uppstår.

– Det räcker inte att mentorer berättar för sina elever att man måste hålla avstånd i matkö eller i korridorer. Barn och ungdomar behöver stöttning av vuxna för att kunna klara av det, säger Lorenzoni.

Skolan och skyddsombud skickade in sina svar till myndigheten på fredagen.

– Vi har ännu inte hunnit läsa och tolka deras svar men det ska vi göra snarast. Vi tittar mycket på dokumentation och hur det genomförs i praktiken. Och vi vill ha bra och genomarbetade svar. Sedan går en jurist, en sektionschef/beslutsfattare och jag igenom ärendet och fattar beslut, säger Marita Lindberg.

Om skolan inte åtgärdar bristerna kan myndigheten besluta om ett föreläggande eller förbud.

Ett föreläggande

Ett föreläggande är ett beslut av en myndighet som innebär att den, som beslutet gäller, ska genomföra en viss åtgärd.

Ett föreläggande kan förenas med vite, vilket betyder att den som inte följer föreläggandet kan tvingas betala en summa pengar.

Ett förbud är ett beslut av en myndighet som innebär att den, som beslutet gäller, inte får lov att göra en viss handling.

Detta kan också förenas med vite, vilket innebär att den som inte följer förbud kan tvingas betala pengar.

Källa: Arbetsmiljöverket  

Karta: Folkungaskolan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!