– Det trodde jag inte när vi åkte dit, säger köksmästare Andreas Landén några timmar efter att priset delats ut på ett jaktgods i Blekinge i fredags.
– Man kan ju inte få det två år i rad tänkte jag.
En stor del av det som serveras på restaurangen plockas, fiskas eller jagas av personalen själva.
Har ni hållit i samma koncept sedan förra året eller har ni ändrat på något?
– Vi försöker förbättra oss hela tiden, framförallt genom att bli mer och mer självförsörjande. Målet är att kunna ta kontroll över alla led. Att ha eget bageri, egna odlingar, egna djur och så vidare. Men det är ett långtidsprojekt som får växa fram med tiden.
Priset delas ut av Svenska Viltmatakademien under en temadag med seminarier och paneldebatter för att främja viltköttets intressen. Ett av ämnena som diskuterades var "vegovilt" – att till och med vegetarianer skulle kunna tänka sig att äta kött som kommer från jakt.
Vegetarianer som äter kött?
– Ja, när man vet att djuret har levt bra, det har ätit det som finns i skogen och är inte fylld med mediciner. Vi jobbar mycket med att kunna attrahera den yngre generationen som kanske hellre äter viltkött än det industriella köttet. Och vi har alltid haft en vegetarisk meny som vi lägger lika mycket energi på.
Förra året sa du att halva personalstyrkan jagar och andra halvan ska ta jaktlicens. Hur har det gått med det?
– Vi jobbar fortfarande på det, det tar ganska lång tid. Men alla har ju en licens att vara ute i naturen så de som inte jagar hittar andra saker.