Restaurangguiden White Guide har nu presenterat nomineringarna inför sin stora prisgala på Kungliga operan i Stockholm 7 mars, och i kategorin "Årets ölupplevelse" finns det enda östgötska bidraget i tävlingen. Linköpingsrestaurangen De Klomp är där en av fyra nominerade och tävlar emot Rex Brasserie i Umeå, Spritmuseum i Stockholm och Söder om Småland i Malmö
När Corren får tag på De Klomps VD Victoria Kahnborg Edoff har hon precis fått nyheten.
– Det är klart att vi ska fira det här. Men just nu är jag lite svirrig, säger hon.
Vad är tricket för att bli en av landets bästa ölrestauranger?
– I stort sett att göra sin grej. Vi har jobbat hårt ända sen starten 2008 och hela tiden köpt ölen vi själva tycker om. Vi är inte knutna till något särskilt bryggeri, och har ett stort sortiment.
Hur många ölsorter har ni just nu?
– Ungefär 40 tappar och över 200 olika på flaska. Men det viktiga är vår hängivna personal som älskar och brinner för öl.
Hur håller ni er a jour?
– Det är svårt att hitta fullt utbildade medarbetare, så det gäller att utbilda på plats och det gör vi. Där är vår restaurangchef Petter Winberg huvudansvarig. Vi har flera riktiga ölnördar här, som läser ölbloggar och kan leva ut sitt intresse på jobbet.
Vilka åker till galan?
– Jag skulle hemskt gärna åka, men det viktigaste ä ratt medarbetarna som jobbar med ölen åker. Vi åker så många som möjligt så klart.
White Guide kommer ut varje år, och innehåller tips om 600 restauranger i hela Sverige. Det står sedan tidigare klart att 13 östgötska restauranger kvalificerat sig till årets upplaga: Linköpingsrestaurangerna De Klomp, Johannes Kök, ModMed, Shin Nori, Storan och Stångs Magasin, Norrköpingsrestaurangerna Asken, Enoteket, Pappa Grappa och The Lamp, Göta Hoell i Borensberg, Hörnet i Vadstena och Ombergs Turisthotell i Ödeshög.