Restaurang Jord är ett känt namn inom viltrestaurangbranchen – tre år i rad har Jord utsetts till Årets viltkrog. Och nu har restaurangen fått en så kallad grön Michelin-stjärna för hållbarhetsengagemang.
"Många restauranger i Norden uppvisar en nivå när det gäller engagemang, kunnande och integritet som bara kan fungera som exempel för alla. De visar vad som kan uppnås när det gäller matvanor i framtiden. Restaurang JORD har en framstående meny för vilt och har uppmärksammats för att personalen är ute och skördar naturens frukter i skogen", står det i motiveringen i franska Michelin Guide Nordic.
När vi når Andreas Landén för en kommentar befinner han sig med sitt team i Åbo i Finland. Det är där, på en stor ceremoni under måndagskvällen, som Guide Michelin avslöjade vilka restauranger som tilldelats Michelinstjärnor.
I bakgrunden hörs fest, skratt och finsk musik.
– Vi är alla glada. Att få en grön Michelinstjärna är en bekräftelse och det går helt i linje med hur vi jobbar och tänker hållbarhet, säger han.
Såg ni Michelingänget när de besökte Jord och kontrollerade er mat?
– De kommer alltid oanmälda, så vi visste inte att de skulle komma. Det är inte lätt att gissa vilka de är, men vi jobbade på som vanligt.
Vad betyder det här för er?
– Det betyder mycket, inte bara för oss utan det betyder mycket för hela Östergötland. Det sätter Östergötland på den kulinariska kartan.