Svenska byggnadsarbetareförbundets tidning Byggnadsarbetaren har i många år utsett "Årets sämsta bygge" för att peka på missförhållanden inom branschen.
I år är det renoveringen av Willhems hus på Fogdegatan i Skäggetorp som pekas ut som sämst i Sverige.
Huset brandskadades i september 2020 och fastighetsägaren Willhem anlitade SBR Bygg för att renovera det. I maj 2021 slog en hantverkare på ett annat företag larm om att asbesthaltiga eternitskivor hanterades på ett felaktigt och hälsofarligt sätt. Rester av eterniten fanns på byggställningar, i rabatten och på gatan. Eternitplattor låg i containrar för vanligt avfall.
Arbetena stoppades och fastigheten sanerades. Men senare på sommaren konstaterades återigen felaktig asbesthantering och arbetet stoppades ännu en gång.
Arbetsmiljöverket krävde SBR på sanktionsavgifter på totalt 118 800 kronor för att ha rivit asbest utan tillstånd, med anställda som saknade utbildning och med en arbetsmiljöplan som inte höll måttet.
– Det är ju särskilt allvarligt när byggföretaget river asbest i strid med reglerna en andra gång när de genom tillsyn blivit uppmärksammade på bristerna och vilka konsekvenser det får för deras arbetstagare. De kan knappast hävda att de inte förstår allvaret. Seriösa bolag borde känna till i vilka arbetsmoment och material det i normalfallet finns asbest, säger arbetsmiljöinspektör Magdalena Lennmarken till Byggnadsarbetaren.
Byggnads regionala skyddsombud Sonny Härold lägger ett stort ansvar på beställaren Willhem. Till Byggnadsarbetaren säger han att alla varningsklockor borde ringa när man går in i ett miljonprogramsbestånd.
– Det är katastrofalt dåligt hur det gått till här. Det är en stor aktör och de borde veta bättre och välja en entreprenör som har kunskap. Efter alla renoveringar de gjort i sitt bostadsbestånd borde de också känna till sina skyldigheter att inventera fastigheter efter farliga ämnen, säger Härold.
Peter Särud, fastighetschef på Willhem i Linköping, kommenterar det inträffade så här:
"Vi som företag kan bara konstatera att vad som startade som en anlagd brand i ett av våra hus tråkigt nog inte stannade i den tragiska händelsen utan även blev en asbestproblematik i samband med sanering/återställande av det brandskadade huset.
Vi stoppade bygget så snart detta kom till vår kännedom och en sanering inleddes. Tyvärr uppdagades då inte asbest på fler ställen, vilket senare föranledde ytterligare ett stopp och sanering.
Både vi och entreprenör har varit i kontakt med Arbetsmiljöverket som gjort en utredning av händelserna, som ledde till att byggföretaget fick betala en sanktionsavgift.
Willhem beklagar djupt denna händelseutveckling och att människor som arbetat på vårt uppdrag exponerats, men kan dessvärre i efterhand bara konstatera att det hänt och dra lärdomar för framtiden."
Både Byggnadsarbetaren och Corren har utan framgång sökt SBR Bygg för en kommentar.