Sami Rahim står bakom en av Linköpings mest varierade musikscener. På L’orient finns ingen genre som är mer rätt än någon annan. Mannen bakom restaurangen kan under samma vecka erbjuda allt för syntare, tangodansare och hårdrockare.
Nu ska han ta sig an ännu ett område. Sami Rahim har köpt en svårt nergången badanläggning, ett bad som han dessutom bränt sig på förut. Det är Corren som upptäcker att fastigheten bytt ägare och därefter frågar Sami Rahim hur det gått till och vad han har för planer.
– Jag såg till att få numret till den här killen, Jan, sen ringde jag och pratade med honom. Vi möttes en gång och sen slog vi till. Det var inte svårt att komma överens, berättar han.
Det är entreprenören Jan Larsson han refererar till, det är han som via ett av sina företag ägt Glyttingebadet sen 2007. Då köpte han det av Sami Rahims konkursbo för 500 000 kronor. Sen dess har det vandaliserats, byggnader har brunnit och vid bassängkanten har träd slagit rot.
För Sami Rahim är detta bagateller. Att han ägt det förut, men förlorat det, verkar han se som en erfarenhet. Han har inte varit där sen konkursen och han säger att han köpte först och åkte dit sen. Han är entusiastisk och den här gången vet han hur han ska göra.
– Jag ska samla alla som vill hjälpa till. Och alla som vill vara med kan komma till mig och berätta hur de vill hjälpa till, jag är lätt att prata med. Jag är en människa som tänker på andra och jag vill vara med och bygga upp samhället, men jag tänker inte göra detta ensam.
Till att börja med har han ansökt om rivningslov för de byggnader som brunnit. Sen ska han bygga upp det mest nödvändiga, det ska vara klart till våren. Därefter vill han ha hjälp. Han bjuder in alla fastighetsägare i Ryd och Skäggetorp, han nämner Stångåstaden, Willhem och Victoria Park. Han vill ha med alla föreningar och han tänker starta ”Glyttingebadets vänner” för att kunna få ihop skötseln och driften.
Helt klart hoppas han på något bidrag från kommunen också, något liknande det stöd som baden i Vikingstad och Linghem får.
Hur mycket Sami Rahim betalat för badet den här gången vill han inte avslöja – hur många gånger frågan än upprepas. Det går heller inte att se via fastighetsregistret eftersom han formellt köpt ett aktiebolag som i sin tur äger fastigheten. Det brukar kallas paketerad försäljning och är ett sätt för säljaren att undvika vinstskatt vid fastighetsförsäljning.
Men var har du fått pengarna ifrån?
– Det är inget konstigt alls, inget under bordet eller nåt annat. Det finns banklån och min bror äger hälften av det här.
Han fyller 65 år nästa gång och när Corren frågar om han tänker gå i pension visar han ett förvånat ansikte. Han har aldrig tänkt pensionera sig.
Fastigheten där badet ligger är 17 165 kvadratmeter stor och Sami Rahim vill gärna bygga något mer på området så att det inte står tomt och riskerar att utsättas för skadegörelse.
Sami Rahim har tidigare, bland mycket annat, varit ledamot i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna. Han lämnade politiken 2006.