Linköpingspolitikern lämnar för huvudstaden

Nu lämnar Linköpingspolitikern Erik Östman (M) både staden och partipolitiken. Nytt jobb i Stockholm väntar. "Blir lite som att byta sida."

Elsa Brändströms skola är en av de många skolor som varit Erik Östmans (M) ansvar under den gångna mandatperioden.

Elsa Brändströms skola är en av de många skolor som varit Erik Östmans (M) ansvar under den gångna mandatperioden.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-11-10 05:00

– Självfallet är det med viss vemodighet. Det blir första gången på 12 år som jag inte har något politiskt uppdrag, men så är det i politiken. Man vet ingenting om vad som händer efter nästa val. Det skarpaste råd jag fått av en av mina företrädare var att se till att jag alltid har en utväg.

Han menar att förändringen var väntad med tanke på hur det gick i provvalet, det interna val inom Moderaterna där medlemmarna i Linköping får rösta på olika kandidater inför det riktiga valet. Resultatet placerade Erik Östman på valsedelns sjunde plats.

– Det är inget konstigt. De som står före mig på listan är erfarna kommunalråd och våra främsta ungdomsförbundare. Så jag känner mig inte petad, verkligen inte. När det sedan blev klart att vi skulle styra ihop med S och att ordförandeposten i barn- och ungdomsnämnden skulle tillfalla Socialdemokraterna, så blev det naturligt att se mig om efter något annat.

undefined
Elsa Brändströms skola är en av de många skolor som varit Erik Östmans (M) ansvar under den gångna mandatperioden.

Det nya jobbet blir som expert på regelförenkling på Företagarnas huvudkontor i Stockholm. Därmed lämnar Östman både politiken och partiet helt och hållet.

– Jag är ju affärsjurist i grunden och kommer då få kombinera juridik, kommunikation och politik. Det ska bli kul! I jobbet kommer det att ingå massor av olika uppgifter, bland annat att bedriva påverkansarbete för att kommunerna ska göra det enklare för företagare.

Så du byter sida?

– Haha, ja, det kan man säga. Det blir lite mer av en granskande roll. Så politikerna i Linköping har inte sett det sista av mig.

Erik Östman kommer ursprungligen från Uppsala och kom till Linköping för att plugga affärsjuridik som 22-åring. Efter examen 2009 jobbade han på Skatteverket i olika roller. Året därpå valdes han in i kommunfullmäktige och senare även kommunstyrelsen i Linköping. Efter ett avhopp 2017 blev han oppositionsråd och heltidspolitiker. Sedan valet 2018 har han varit ordförande för barn- och ungdomsnämnden, ett uppdrag som går till (S) från och med årsskiftet.

Den 39-årige politikern berättar att det varit barn- och ungdomsnämnden som han haft som sitt huvudsakliga politiska arbetsområde under sin politiska karriär, men själv har han inga barn.

– Det har faktiskt varit en stor fördel när man ska fatta svåra beslut. När man inte är personligt och emotionellt investerad i verksamheten är det lättare att fatta rationella beslut. Uppdraget som politiker är ju att se till hela kommunens bästa.

undefined
"Det känns lite vemodigt", säger Erik Östman (M) om att lämna staden och partipolitiken.

Att inte vara rädd för att orsaka missnöje är hans råd till den som vill satsa på politiken.

– Man kommer inte att vara älskad av alla, satsa istället på att bli respekterad. Man kommer långt med att kunna stå för sina beslut och motivera dem.

Vilket beslut är du mest stolt över under din tid i politiken?

– Beslutet att lägga ner Skäggetorpsskolan. Jag var väldigt drivande där och förberedde mig på mycket större motstånd än det faktiskt blev. Det fanns större förståelse än jag hade räknat med. Då var det betydligt tuffare när statsbidragen till förskolan drogs in.

Vad är du minst stolt över?

– Jag ångrar inte besluten i sig, men önskar att vi haft en bättre process kring Nya Kungsbergsskolan. Det har varit rörigt. Vi ärvde projektet av den tidigare majoriteten (under Socialdemokraternas ledning) och gjorde en del ändringar med kanske onödigt hög politisk konfliktnivå. Det blir ett medskick till den nya ordföranden då projektet, givet omvärldsläget, kan behöva tittas på en gång till.

Barn- och ungdomsnämnden

Nämnden ansvarar för barnomsorg, grundskola, särskola, skolbarnomsorg och fritidsverksamhet i Linköpings kommun. Både kommunal och fristående verksamhet ingår i uppdraget som berör 27 000 barn och unga. 

Barn- och ungdomsnämnden har olika mål att uppnå, bland annat att elever ska kunna läsa, skriva och räkna vid vissa åldrar samt att de som går ut grundskolan ska vara behöriga till gymnasiet. 

Nämnden har en ordförande från det sittande styret och en vice ordförande från oppositionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!