Mixade reaktioner på polisens besked: "Inte en lösning"

Polisen intensifierar kamerabevakningen på flera platser i Linköping. "Jättebra, men det borde ha skett för flera år sedan", säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M).

Kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) menar att polisens besked är positivt, men att det borde ha kommit för flera år sedan. "Då är jag övertygad om att polisen hade haft större chanser att klara upp fler grova brott", säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M) menar att polisens besked är positivt, men att det borde ha kommit för flera år sedan. "Då är jag övertygad om att polisen hade haft större chanser att klara upp fler grova brott", säger han.

Foto: Victor Bomgren

Linköping2022-06-03 09:50

Beslutet innebär att polisen, vid behov, kommer att använda kameraövervakning med hjälp av fasta kameror och drönare. De stadsdelar som berörs är Innerstaden, Berga och Ryd. För Skäggetorp har beslut redan fattats sedan tidigare. Upptrappningen av kameraövervakningen gäller från och med den 18 maj och framåt. I Berga och Ryd kommer fasta kameror att monteras i närtid.

undefined
Polismyndigheten skriver att de använder kameraövervakning för att förebygga, förhindra och upptäcka brottslig verksamhet, avbryta pågående brott, underlätta utredning och lagföring av brott, upprätthålla allmän ordning och säkerhet samt ge bättre förutsättningar för att på ett effektivt sätt leda och fördela polisiära resurser.

Från Linköpingspolitiken har det länge framförts önskemål om att polisen ska ta möjligheten att kameraövervaka brottsutsatta områden.

– Det här är verkligen på tiden. Hade polisen gjort vad de utlovade för fyra år sedan, när de presenterade sin nationella kameraövervakning med 27 platser i Linköping, är jag övertygad om att de hade haft betydligt större chanser att klara upp flera av de grova brott som har begåtts i Linköping under den sista tiden, säger Niklas Borg och fortsätter:

– Sedan är man lite luttrad i den här frågan, man vågar inte ta ut glädjen förrän de sitter uppskruvade, men med det sagt är det ändå jättebra att det nu är på gång.

Är inte risken att brottsligheten bara flyttar?

– Det finns ju alltid en risk för det men här handlar det om att använda de verktyg som samhället har, det är ingen ursäkt för att inte agera. Jag är övertygad om att kameraövervakning är en viktig komponent som gör att det över tid kommer att bli mindre attraktivt att begå brott, säger Niklas Borg.

undefined
Maria Moraes, Miljöpartiets gruppledare i Linköping, poängterar att hennes parti inte ser kameraövervakning som en lösning på problemet. "Det behövs bredare insatser än så", säger hon.

Alliansen i Linköping har, under de senaste åren, drivit frågan om kommunala övervakningskameror. Nu kan de första vara på gång.

– Vi har möjlighet att kamerabevaka kollektivtrafikshållplatser och inom en månad eller två kommer vi att kunna presentera de första platserna. I dialog med polisen har vi sett till så att vi inte dubbelmonterar utan kompletterar varandra.

– Nästa steg kommer att vara att se vilka ytterligare platser som vi tycker bör kameraövervakas och därefter gå in med en ansökan till Integritetsskyddsmyndigheten, fortsätter Niklas Borg.

Miljöpartiets gruppledare Maria Moraes kommenterar polisens besked så här:

– Vi tycker att det är viktigt att man inte ser det här som en lösning utan att det bara får vara ett komplement för polisens övriga arbete. Vi hade hellre sett fler poliser som jobbar nära invånarna, som jobbar förebyggande och får ta tid på sig att lösa de här sex morden som ägde rum förra året. Det behövs bredare insatser.

Karta: Ryd
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!