Det är ett halvår sedan den 16-åriga pojken fördes bort från Linköping och Sverige. Var han befinner sig idag vet ingen av de personer som Corren talat med och som är upprörda över pojkens försvinnande.
– Ingen har fått kontakt med honom på flera veckor. Socialtjänsten har gjort bort sig, hävdar en person.
En annan person gjorde en anmälan till IVO efter att pojken försvunnit i samband med skolans jullov. Enligt innehållet i anmälan ska vårdnadshavaren ha vilselett pojken, lämnat av honom i hemlandet och själv rest tillbaka till Sverige. ”Socialtjänsten hade sannolikt vetskap om de risker och den oro som fanns” skriver anmälaren som ville att IVO skulle granska om socialtjänsten brustit.
Enligt flera källor kände socialtjänsten till att 16-åringen oroade sig för att bli utförd från Sverige. Enligt en uppgiftslämnare berättade 16-åringen om sin oro för personal på skolan där han studerade. Rektor på skolan bekräftar att en anmälan gjordes till socialtjänsten.
– Vi har som rutin att alltid göra orosanmälan när vi misstänker att ett barn riskerar att föras bort mot sin vilja. Vi anmäler oavsett om eleven berättar om oron själv eller om vi misstänker det av någon annan orsak, säger rektorn.
Enligt en källa ska socialtjänsten ha kontaktat barnets vårdnadshavare och frågat om uppgifterna om en tvångsresa stämde. Vårdnadshavaren ska då ha nekat.
Ulla Salmela Trosell är chef för avdelningen för barn och unga inom socialtjänsten i Linköping.
Ringer ni till vårdnadshavare i ett sådant läge? Vad tänker ni att ni ska få för svar från föräldern?
– Jag kan inte uttala mig om det enskilda ärendet. Men om vi bedömer att det finns risk för att barn förs utomlands i syfte att giftas bort eller uppfostring, då tänker jag inte att man tar en kontakt med föräldern om det.
Så då hade ni inledningsvis inte uppgifter om en tvångsresa? Eftersom ni ringde till föräldern?
– Jag kan inte svara på det för jag har inte granskat ärendet på det detaljerade sättet, säger Ulla Salmela Trosell.
Sedan 2020 har socialtjänsten möjlighet att besluta om tillfälligt omhändertagande av barn, och även besluta om tillfälligt utreseförbud, för att stoppa resor om man tror att barn riskerar att giftas bort, könsstympas eller skickas på ”uppfostring”.
Ni har möjlighet att besluta om LVU och utreseförbud men det gjorde ni inte, varför blev det inte så?
– Det handlar om vilka uppgifter vi får in för att i så fall kunna fatta beslut. I ett första läge kan uppgifter vara vaga och då kan man inte agera, säger Ulla Salmela Trosell.
Rektor på elevens skola vill inte kommentera det enskilda fallet men säger att skolan generellt lämnar all information man har och fyller på om fler uppgifter tillkommer.
IVO har valt att inte öppna ett tillsynsärende utifrån uppgifterna i anmälan om 16-åringen, utan hänvisat ärendet till Linköpings kommun att reda ut. Ulla Salmela Trosell har gett i uppdrag åt chefer att utreda vilka uppgifter som funnits i ärendets början, vad som tillkommit och vad som senare skett.
Det framgår av anmälan att pojken haft kontakt med socialtjänsten när han varit i landet dit han fördes. Finns det något som tyder på att barnet kan komma tillbaka?
– Jag kan inte svara på det, jag har inte sådana uppgifter, säger Ulla Salmela Trosell.