Med flera skott sköts den prisbelönte 19-årige artisten Nils Kurt Erik Einar Grönberg, mer känd som Einár, till döds vid en trappuppgång i Hammarby sjöstad i södra Stockholm. Detta är ett i raden av flera mord som orsakats av skjutvapen runt om i landet och där en ung person fått sätta livet till.
Farhiya Feysal är en poet från Linköping som är verksam inom kampanjen Kollektiv Sorg. Syftet med kampanjen är att lyfta problemet med gatuvåld och skjutningar.
– Mitt hjärta hamnade i magen när jag såg nyheten, jag var så chockad. På förstasidan på Aftonbladet såg man att Einár skjutits till döds, och man tänker bara "nej, inte en till".
– Även om jag själv inte lyssnade på hans musik var den väldigt älskad. Min lillebror som är 16 lyssnade och Einár var närvarande i majoriteten av ungdomarnas liv. Man är chockad över att det är just han som dött. Det är det man inte riktigt förstår, att det kan hända vem som helst. Man tänker att han är så framgångsrik och har så mycket pengar att han är säker, men grejen är att det dödliga gatuvåldet alltid kommer att nå dig. Om vi inte reagerar nu kommer det vara en sak som sker varje dag, vilket det redan nästan gör, men snart kommer det att vara så normalt att man inte blir chockad längre, säger Farhiya Feysal.
Kollektiv Sorg arbetar med att försöka lösa problemen som leder till skjutningar och gatuvåld. Genom konst, poesi och personliga berättelser humaniseras människorna som påverkas av våldet, och tragedin med mängden unga som dör belyses.
Vad kan man göra för att minska dödsskjutningarna?
– Vad kan vi göra åt att det kommer in vapen i Sverige? Det dödliga våldet sker med vapen, så om vi kan kontrollera att det kommer in vapen i landet och fokusera på källan till var vapnen kommer ifrån kan vi väldigt drastiskt minska på dödsfallen.
Einár kan med sina tiotals miljoner lyssningar på Spotify räknas till en av Sveriges kändaste artister. I sina låttexter har han ofta uppmärksammats för att ha refererat till gatuvåld och droger. Artisten har tidigare i sin ungdom bott på HVB-hem och varit omhändertagen av LVU (lagen om vård av unga). Enligt källor till SVT ska det röra sig om en gängrelaterad skjutning.
Ofta görs kopplingar mellan musik och kriminalitet, varför tror du att sambandet har blivit så starkt?
– Självklart så finns det en viss koppling men vi ska inte lägga för mycket fokus på musiken. Jag som själv är en poet ser musiken som det enda sättet att berätta för människor hur verkligheten ser ut. Det är artisternas sätt att prata om det och deras sätt att uttrycka sig hur de känner. Majoriteten av ungdomarna som lyssnar på den här musiken är intelligenta nog att förstå att det här är en berättelse, att det är någons historia. Einárs musik uppmanar inte någon att ta till vapen eller leva efter en viss livsstil.
– Jag tycker inte att man ska dra kopplingen till att det är musiken som orsakar deras död, utan man måste förstå att de inom musiken berättar om hur de lever. Om man ändrar sättet de lever på kommer musiken också att förändras. Många av de som dör rappar inte och är inte med i musikbranschen.
Gatuvåldet och dödsskjutningarna är även något som präglat Linköping under det senaste halvåret. Sedan maj månad har fyra personer skjutits ihjäl och totalt nio skottlossningar har skett. Farhiya Feysal är orolig för att vi kan se samma utveckling i Linköping som i Stockholm.
– Det är redan på gång och det kommer att fortsätta att bli värre innan det blir bättre. Vi måste försöka se till att vi har åtgärder på plats när det väl blir värre, för just nu står vi tomhänta. Politikerna gör ingenting. Vi inom Kollektiv Sorg har pratat med dem men vi ser inga snabba aktioner. De förstår inte hur brådskande det är. Det känns som att gängvåldet eskalerar så fort och politikernas planer och åtgärder hänger inte med. Jag förstår att man måste tänka på kostnaderna, men i slutändan måste vi ställa pengar mot liv. Pengar kan man alltid tjäna, men liv går inte att få tillbaka.