Linköpingspar kan få titeln Årets bonde

"Det känns nästan liten genant. Tänk om någon tror att vi har anmält oss själva. Samtidigt roligt att någon har sett, och sätter värde på, det jobb vi gör."

Magnus och Carolina Webe kan bli Årets bonde 2021. De driver Ånestad Lillgård - som är en kravcertifierad gård - sedan många år.

Magnus och Carolina Webe kan bli Årets bonde 2021. De driver Ånestad Lillgård - som är en kravcertifierad gård - sedan många år.

Foto: Annika Ekstedt

Linköping2021-09-19 16:00

Carolina Webe skrattar högt där hon står tillsammans med sin man Magnus Webe på gårdsplanen bredvid ladan på Ånestad Lillgård. Nyligen fick de veta att de blivit nominerade till den tävlingen Årets bonde 2021. De är lite omtumlade.

Till den här tävlingen kan man anmäla sig själv. Men det har paret Webe inte gjort.

– Nja, vi är nog lite för blygsamma för det, säger Magnus Webe.

Desto roligare då att någon annan sett resultatet av allt deras arbete, tycker de. Den som nominerat gården till tävlingen är en person från organisationen Krav. Nomineringen gäller spannmålsklassen och konkurrensen är hård.

Gården som han och hans fru Carolina driver sedan många år tillbaka, är hans barndomshem. Från början var det kanske inte helt självklart att det var lantbruk någon av dem skulle ägna sig åt. Han är beräkningsingenjör i botten och jobbade på Sabb. Carolina å sin sida var nästan framme vid en läkarexamen. Men livet kom emellan, inte minst med fyra barn. Till slut bestämde hon och Magnus sig för att satsa sin tid på gården. 

Verksamheten har vuxit. I dag är gården Kravmärkt. Här odlas vete, ärter och raps. Allt eko. I drivhusen odlas många sorters tomater, gurkor och liknande, också det ekologiskt. I ett stort kycklingstall föder Carolina och Magnus upp kravkyckling av en långsamväxande art. 

Kycklingarna – totalt upp mot nästan 9 000 – går fritt ute över ett stort område. Så ska det vara tycker Carolina och Magnus.

Men det har sitt pris.

Precis när vi står där så passar en duvhök på att ta sig ett skrovmål. Mitt bland kycklingarna, som inte reagerar nämnvärt. Är det inte duvhöken så är det ormvråk, konstaterar de.

– Det är baksidan av att ha kycklingarna frigående. Räven kan vi stänga ute med stängsel, men knappast fåglarna, säger Magnus. Men det är värt det.

I en överjordiskt vacker ekhage går nötdjur, som Carolina kallar för Magnus hobby, som ger gödsel.

– Vi vill ha hela kretsloppet på gården, säger han

Idén bakom tävlingen Årets bonde är att visa upp hela odlingscirkeln, från jord till bord och öka efterfrågan på svensk mat. Målet är mer hållbar, svensk mat på restauranger, i skolkök och i livsmedelsbutiker och förstås, på svenska folkets matbord. 

Tävlingen avgörs 17 november i Helsingborg. Juryn består av nio personer varav en är Peter Borring, fd ordförande i LRF Östergötland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!