För ett par veckor sedan gick larmet om det förbjudna köttet ut till övriga Europa. Först häromdagen upptäcktes att köttet också sålts till Sverige.
Uppfödare i Holland har använt det förbjudna ämnet nitrofuran i fodret till sina kalvar. Kalvfärsen har sedan sålts till Europa. I Sverige har den största delen hamnat i Östergötland. Många krogar i och runt omkring Linköping har använt köttet i sin matlagning.
Den första leveransen av köttet kom redan i april. Då köptes 576 kilo av grossistföretaget Mårdskog och Lindkvist i Norrköping som levererade ut det till sina kunder. När larmet kom fanns det bara en låda på 12 kilo kött kvar på en krog, och det togs genast om hand av grossisten.
Efter det har ytterligare två leveranser av köttet kommit till Östergötland, men det hade ännu inte levererats ut när larmet gick.
– Vi fick larmet i torsdags kväll för en vecka sedan, säger Christian Johansson, produktchef på Mårdskog och Lindkvist. Vi tog omedelbart kontakt med alla som fått leveranser.
Köttet har gått till lunchserveringar, krogar och golfrestauranger i främst Östergötland, men också till några kunder i Småland och Sörmland.
Det holländska livsmedelsverket, som slog larm om det nitrofuranpåverkade köttet, har slagit fast att det inte är farligt för människor att äta.
– Det var länge sedan vi tvingades återkalla något kött, säger Christian Johansson på Mårdskog och Lindkvist. Men det är svårt att förhindra att sådant här inträffar när vi inte själva producerar köttet. Däremot är vi noga med att bara köpa av seriösa leverantörer.
– Nitrofuran är ett totalförbjudet medel i köttuppfödning, säger statinspektör Christina Spens på livsmedelsverket.
Livsmedelsverket har fått uppgiften om att köttet inte innebär någon fara för dem som äter det från holländska livsmedelsverket.
– Jag kan bara säga att vi lutar oss mot dem när det gäller riskvärderingen av köttet, säger Christina Spens.
Fyra restauranger i Norrköping, fyra i Linköping och en i Finspång hör till de 20-talet matställen som serverat det förbjudna köttet till sina kunder.
– Det här är väldigt trist, säger man på en av restaurangerna. Men huvudsaken är ändå att det det inte har varit skadligt för våra kunder.
Köksmästaren på en annan restaurang är upprörd:
– Det får inte dröja månadsvis för sådana här uppgifter att komma fram, säger han. Det här är en väldigt otrevlig situation att hamna i.