Vännen om Jari: "Han hade världens största hjärta"

Linköpingskocken Jari Karlsson avled hastigt efter en frontalkrock på E4 i helgen. Krögaren Marcus Andersson sörjer sin sociala, omsorgsfulla och roliga vän. "Jag kommer att sakna våra pratstunder extremt mycket". Mitt i sorgen känner han en ilska över hur olyckan gick till.

Marcus Andersson beskriver vännen Jari Karlsson som en människa som hade en enorm värme. "Han var den snällaste som fanns, även om hans tatueringar kunde se lite skräckinjagande ut."

Marcus Andersson beskriver vännen Jari Karlsson som en människa som hade en enorm värme. "Han var den snällaste som fanns, även om hans tatueringar kunde se lite skräckinjagande ut."

Foto: Albin Wiman

Linköping2022-05-17 18:00

Klockan 9.22 i söndags fick Marcus Andersson, ägare av Wärdshuset i Gamla Linköping, ett telefonsamtal som han har svårt att beskriva. Hans nära vän och kockkollega sedan tio år tillbaka, Jari Karlsson, var död.

– Att han dog på det här sättet är så orättvist, och så onödigt.

Jari Karlsson hade maximal otur. På lördagskvällen var han på väg hem till Linköping från ett av alla sina cateringevent. I närheten av avfarten mot Tystberga utanför Nyköping mötte han en bil i hög hastighet. Männen i det mötande fordonet hade strax före olyckan vägrat stanna i en poliskontroll och flytt från patrullen. Exakt hur olyckan gick till är ännu oklart, men vid ett vägarbete tappade männen kontroll över bilen och frontalkrockade med Jari Karlsson.

– Både Jari och jag åkte mycket bil i tjänsten, och själv körde han motorcykel. Vi pratade ofta om hur lite hänsyn folk tar i trafiken. Och så blev det här hans öde...

undefined
Marcus Karlsson berättar att Jari Karlsson hade sålt sin motorcykel på grund av att han upplevt att medtrafikanterna körde för farligt. I lördags omkom han efter att en bil, vars förare flydde från polisen, hamnat på fel sida vägen och kolliderade med Jaris minibuss.

Marcus Andersson och Jari Karlsson träffades av en slump. När Marcus började arbeta på Söderköpings brunn för ett decennium sedan fick han höras talas om en "kul och galen finne" som nyss lämnat restaurangen.

– Strax därefter sprang jag på Jari på stan och sa "du måste vara den där galna finnen de pratar om". Vår personkemi stämde direkt. Jari hade nära till garv och levde här och nu. Vi blev vänner.

Jari Karlsson drev tillsammans med sin fru catering- och eventfirman Hyrkocken. Han var tidigare medlem i kocklandslaget på Åland och i Finland. Han var dessutom lagledare i Östergötlands eget kocklag East Culinary Team. Under sitt liv hann han arbeta utomlands i två omgångar och var ofta domare i internationella matlagningstävlingar. Han bodde i Linköping, men var uppvuxen i Norrköping och drev några år restaurangen på Rejmes med äldsta sonen Linus.

– Att komma hem till människor och laga mat blev hans nisch. Han älskade att träffa folk och satte en stor stolthet i att leverera hög kvalité, säger Marcus Andersson.

Vännerna pratade ofta, och länge, med varandra. Båda två körde mycket bil i tjänsten och hade allt som oftast varandra i luren. Jobb, familj och fritid avhandlades.

– Jari såg tuff ut med sina tatueringar, men han hade världens största hjärta. Han var så extremt hjälpsam och empatisk. Han sade aldrig nej, utan alltid "det här måste vi lösa på något sätt".

undefined
Marcus Andersson beskriver vännen Jari Karlsson som en människa som hade en enorm värme. "Han var den snällaste som fanns, även om hans tatueringar kunde se lite skräckinjagande ut."

Några få dagar har gått sedan dödsbudet. På Jaris Facebookprofil strömmar meddelanden från vänner och bekanta in. Att Jari betytt mycket för många är tydligt.

– Vart han än kom lärde han känna nya människor. Han var en "doer" som alltid hade flera grejer på gång, säger Marcus Andersson.

Han är samlad. Men den stora sorgen över en förlorad vän blandas med vass ilska. Ilska över de män som körde rätt in i Jaris bil när de flydde polisen.

– Det gör mig så jävla arg. Hade han tagit en kaffe hade han inte varit där, precis då. Han var mitt i livet, hade blivit farfar och skulle dra ned på arbetet efter att ha arbetat stenhårt hela livet. Familjen var hans allt, och nu skulle de få ännu mer tid tillsammans.

Vi har varit i kontakt med Jaris fru Viktoria som gett sitt medgivande till att vi pratar med Marcus.  

Jari Karlsson blev 51 år. Efter sig lämnar han fru och tre vuxna söner.

undefined
Bilden, tagen i förra veckan på ett företagsevent, är en av de sista på Jari Karlsson. I helgen omkom han i en trafikolycka.
Marcus Anderssons vän och kockkollega Jari Karlsson avled efter frontalkrocken på E4 i helgen.
Marcus Anderssons vän och kockkollega Jari Karlsson avled efter frontalkrocken på E4 i helgen.
Olyckan på E4

Sent på lördagskvällen 14 maj vägrade en bil med tre män att stanna i en poliskontroll på E4 utanför Nyköping.

Ekipaget flydde polisen i hög fart.

Vid ett vägarbete frontalkrockade bilen med Linköpingsbon Jari Karlsson. Han och två av männen i den andra bilen avled.

Olyckan kommer att utredas. I nuläget gäller brottsrubriceringarna grov vårdslöshet i trafik samt grovt vållande till annans död.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!