Linköpingshandlarna sågar statens stödpaket

Åtta av tio näringsidkare i centrala Linköping sågar statens stödpaket. Det visar en medlemsundersökning som Linköpings innersta gjort tillsammans med 32 andra cityorganisationer.

David Nilsson, vd Linköpings innersta, berättar att åtta av tio näringsidkare i centrala Linköping sågar svenska statens stödpaket.

David Nilsson, vd Linköpings innersta, berättar att åtta av tio näringsidkare i centrala Linköping sågar svenska statens stödpaket.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2021-05-26 20:00

Cityorganisationerna har träffat Näringsdepartementet vid flertalet tillfällen och under dessa möten har departementet hänvisat till en undersökning som visar att stöden fungerar och når fram. 

David Nilsson, vd för Linköpings innersta, menar att så inte är fallet.

– Det stämmer inte. Vi har gjort egna undersökningar som visar att våra medlemmar upplever att stöden inte räcker till och att handläggningstiden är ett stort problem, säger han.

Cityorganisationerna lyfter bland annat fram att hyresstödet, där regeringen lagt över ansvaret på enskilda fastighetsägare att agera bank, fungerat dåligt.  Trots den breda kritiken har stödet i sin nuvarande form förlängts.

Nilsson och hans kollegor påtalar vidare att Näringsdepartementet ännu inte presenterat resultatet av sin undersökning.

Av det skälet har berörda cityorganisationer låtit genomföra en egen enkät bland sina medlemsföretag som består av butiker, restauranger, besöksnäring samt service- och tjänsteföretag.

– Resultatet talar sitt tydliga språk. Företagen i stadskärnan har inte fått det stöd de behövt under den här svåra tiden och det finns en stor frustration över detta. Det har varit krångligt och tidskrävande att söka stöden. Dessutom har handläggningstiden varit lång.

David Nilsson uppger att en så stor andel som åtta av tio näringsidkare som driver verksamhet i Linköpings centrala stadsdelar sågar statens stödpaket.

– Man har exempelvis fått avslag på rena bagateller. Flera har tvingats belåna sina sommarhus eller bostäder för att klara sig. Andra har tagit blancolån. Det är kniven på strupen för många om läget inte snabbt förändras.

Nilsson befarar att ett stort antal konkurser väntar bakom hörnet, även när restriktionerna lättar och pandemin så smått släpper sitt grepp.

– Det kommer att ta tid att ställa om. Folks vanor har förändrats. Arbetsplatser har tömts på anställda som börjat jobba hemifrån. Det är ett mönster jag tror kommer att fortsätta en lång tid framöver. Och hur påverkar det exempelvis restaurangnäringen i så fall?

– Ett annat problem vi heller inte får blunda för är att många arbetsgivare troligtvis kommer att ha problem att rekrytera när hjulen börjar snurra. Anställda som blivit permitterade har hittat nya jobb. Här måste arbetsmarknaden snabbt hitta rätt nycklar för att företagen ska ha en chans att överleva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!