Det säger Linköpingsforskaren Johan Nordgren som jobbar på universitetets avdelning för molekylär medicin och virologi. Han är en av initiativtagarna till att starta Virus- och pandemifonden, en fond som både allmänheten och företagen kan donera pengar till.
– Vi har tagit inspiration av Cancerfonden. Genom att stödja forskning är vårt mål att stärka Sveriges arbete mot framtida virusorsakade sjukdomar och pandemier. Vi måste vara bättre förberedda när vi drabbas nästa gång. Det gäller okända virus, men det gäller också de virus som återkommer varje år, säger Nordgren.
Kan det finnas ett annat läkemedel mot vanlig influensa än att "vila en vecka"?
– Ja, absolut. Det är ingen lag som säger att det måste vara så. Men det handlar om resurser och strategi. Den befintliga virusforskningen kan bli betydligt större. Om vi satsar mer på den och exempelvis utvecklar mer antivirala läkemedel kommer vi att vara bättre förberedda nästa gång.
Coronapandemin har, enligt Nordgren, visat stora kunskapsluckor när det gäller virus och virusorsakade sjukdomar.
– Det fattas kunskap om hur virus sprids och varför personer drabbas så olika, det är svårt att utvärdera vilka insatser som hjälper och det kan ta tid att ställa diagnos. Allt detta kostar liv.
Bakom fonden står Svenska sällskapet för virologi – en oberoende och fristående ideell förening som samlar över 250 virusforskare.