Han har träffat dem alla tre och själv också forskat på samma avdelning som Shuji Nakamura vid University of California i Santa Barbara i USA. Just denna höst befinner sig dessutom hans förra chef Bo Monemar, professor emeritus vid Linköpings universitet, i Japan där han arbetar tillsammans med de två andra pristagarna, Isamu Akasaki och Hiroshi Amano.
– Det är otroligt roligt att deras forskning uppmärksammas så här, det blir ett lyft även för vår verksamhet här i Linköping. Roligt också att det handlar om något som vi alla märker av i vår vardag, säger Per-Olof Holtz.
Led-lampan är numera ett känt fenomen för oss alla. Men Per-Olof Holtz påpekar att den framgång som nu lett fram till årets nobelpris i fysik inte bara handlar om teknikutveckling och en uppfinning.
– Det handlar också om långvarig grundforskning, framför allt av Akasaki, som under många år jobbat för att utveckla ett material som varit svårt att hantera, säger Per-Olof Holtz, som är professor i materialfysik och utvecklar halvledarmaterial.
Han framhåller Led-lampans betydelse framför den gamla glödlampan eftersom verkningsgraden är så mycket högre och därmed sparar energi. Han förutser att den kommer att få stor betydelse som belysningskälla i fattiga delar av världen, men också att den är miljövänligare än många andra ersättare till den gamla glödlampan.
– Ledlampan innehåller inte kvicksilver och är bättre även därför. Det ska också gå att blanda blå, röda och gröna dioder så att lamporna kan få färgtemperaturer som ger lika mysigt sken som de gamla glödlamporna. Det gäller bara att hitta rätt blandning, säger Per-Olof Holtz.