Deras innovation kan minska lidande och spara miljarder

Vården av svårläkta sår kostar samhället 10–20 miljarder kronor varje år. Linköpingsföretaget Seber medical, med bland andra professor Folke Sjöberg, har utvecklat ett instrument som de menar kan minska patienters lidande och spara en stor del av dessa miljarder.

Seewound – så kallar Seber medical det mätinstrument som de har utvecklat. Det är en mobilapplikation som mäter storleken på sårytor med hjälp av artificiell intelligens. På bilden Folke (t v) och Zacharias Sjöberg.

Seewound – så kallar Seber medical det mätinstrument som de har utvecklat. Det är en mobilapplikation som mäter storleken på sårytor med hjälp av artificiell intelligens. På bilden Folke (t v) och Zacharias Sjöberg.

Foto: Jeppe Gustafsson/Bildbyrån

Linköping2022-02-21 06:00

Måndagsintervjun

Seewound – så kallar Seber medical det mätinstrument som de har utvecklat. Det är en mobilapplikation som mäter storleken på sårytor med hjälp av artificiell intelligens. Systemets AI bygger på 20 års forskning om sår som Folke Sjöberg och Tuan Pham svarat för. Folke Sjöberg är mest bekant för sina närmare 30 år som ansvarig för Brännskadecentrum på Universitetssjukhuset i Linköping.

– Svårläkta sår är en stor produkt inom svensk sjukvård, säger Folke Sjöberg. Sår omsätter idag två till fyra procent av den totala sjukhusbudgeten, vilket motsvarar ett värde på 10–20 miljarder kronor per år. Det är därför viktigt att ta fram metoder som förkortar vårdtiderna för de som drabbas av sår som gör ont, svider och läcker.

Seewound används genom att man via en app tar bild på såret och sedan trycker på knappen "analysera bilden". AI:n räknar då ut hur många kvadratmillimeter såret är.

undefined
Professor Folke Sjöberg (t v), vd Zacharias Sjöberg och AI- och systemarkitekten Karl Lindborg är tre av fyra medarbetare i Linköpingsföretaget Seber medical. Den fjärde är professor Tuan Pham som tidigare har arbetat och forskat i Linköping men nu verkar i Saudiarabien.

Vd för Seber medical är Zacharias Sjöberg. Det är han och AI- och systemarkitekten Karl Lindborg som har förädlat produkten, från forskningsprodukt till att nu finnas ute i cirka 35 kliniker, vårdcentraler och kommuner i Sverige.

– Ungefär 150 000 svenskar lider varje år av svårläkta sår, säger Zacharias. Genomsnittsläktiden på såren är sex månader men vissa sår läker aldrig. Kostnaderna kring detta drivs främst av att såren måste läggas om frekvent, upp till 14 gånger i veckan.

Varför är det bra att få ett exakt mått på sårets yta?

– Det behövs för att säkerställa att rätt behandling ges och för att så snabbt som möjligt kunna revidera den behandling som ges. Vi ser i de patientfall som vi har följt att snabbare revidering av behandlingar kan minska läkningstiden med upp till 20 procent. Patienten läker och kommer hem snabbare och sjukvården kan frigöra resurser till andra patienter.

Den traditionella metoden att mäta sår är annars att använda engångslinjal.

– Forskning visar att man med engångslinjal överskattar sårytan kraftigt, i vissa fall upp till 80 procent, eftersom såren varierar i form så, säger Zacharias. En annan faktor är att om det är olika individer som lägger om såret så kan mätningen variera upp till 44 procent per individ och tillfälle.

undefined
Seewound är en mobilapplikation som utvecklats med 20 års forskning som grund.

Tekniken i Seewound är sprungen ur Folke Sjöbergs forskning och arbete på Brännskadecentrum i Linköping.

– Ett av de tidiga projekten där var att hitta ett system för att kunna säga till en akutpatient om en brännskada kommer läka inom 14 dagar eller inte. Det vill man veta för om det inte läker inom 14 dagar så blir det väldigt mycket ärr. Vi började med laserbaserade system, termiska kameror och på slutet nu optiska, vanliga fotografiska tekniker kopplade till AI. När vi såg att AI-tekniken blev extremt bra på att se sårets storlek så föddes ett sidospår för oss eftersom det är något som sårvården efterfrågat speciellt för svårläkta sår.

Förutom egna investeringar har Seber medical också fått stöd av bland andra Vinnova, Almi och Liu.

– AI kommer att förändra vården väldigt mycket, tror Folke Sjöberg. Men det är relativt få AI-system som är operationella inom vården idag.

Specialistsjuksköterska Åsa Frisberg på Hudmottagningen på US är en av de som idag använder Seewound. Hon tycker att det är ett bra instrument som snabbt visar storleksförändringar i såren.

undefined
Folke Sjöberg, Zacharias Sjöberg och Karl Lindborg i samspråk i en korridor på Universitetssjukhuset i Linköping.

Hur har systemet förändrat ert arbete?

– Tidigare har vi använt oss av linjaler men då mäter alla olika. Vi kan nu se små förändringar i såren och inte bara förändringar i sårbädden som tidigare. Uppföljningen blir mer tillförlitlig och vi kan utvärdera om insatt behandling fungerar som tänkt.

Hur kan systemet förbättras?

– Ibland kan det vara svårt att mäta såren eftersom vissa sår är svåråtkomliga eller sträcker sig runt kroppsdelar, säger Åsa Frisberg. I dessa fall skulle det vara bra om man kunde skanna in såret istället. Något vi gärna ser i framtiden är därför 3D-skanning av såret för att få en detaljerad helhetssyn och att applikationen även kan mäta djup helt automatiskt.

Zacharias och Folke Sjöberg säger att Seewound kommer att vidareutvecklas:

– Vi är inte färdiga, vi ska fortsätta utveckla den tillsammans med våra användare, säger Zacharias.

Folke fyller i:

– Användarna måste bli vana vid att använda instrumentet i vardagen innan vi lägger på fler avancerade funktioner.

Seber Medical

Seber medical och uppföljningsverktyget Seewound är utvecklat av forskare vid Linköpings Universitet i tätt samarbete mellan läkare, sjuksköterskor och undersköterskor från Linköpings universitetssjukhus. Under de senaste 20 åren har forskargruppen tillsammans med verksamheterna utvärderat hur objektiva metoder för såranalys och såruppföljning kan förbättra det kliniska beslutsunderlaget och beslutsfattandet vid sårbehandling. 

Källa: sebermedical.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!