Andreas från Linköping säljer lasermaskiner

Synos säljer maskiner som kan behandla acne, ta bort tatueringar, eller reducera kroppsfett. Förra året växte deras omsättning med över 150 procent, och nu håller man på att bo in sig i sin nya lokaler i Torvinge.

"Förr visste folk inte ens att man kunde göra hårborttagning eller tatueringsborttagning med laser", säger Andreas Tanzi. "Nu känner alla till det."

"Förr visste folk inte ens att man kunde göra hårborttagning eller tatueringsborttagning med laser", säger Andreas Tanzi. "Nu känner alla till det."

Foto: Jan Novotny

Linköping2023-12-14 05:00

– Vi alla satt på varandra i princip, det var jättetight, och alla fick turas om att ha konferensrum, så det var inte det mest optimala.

Så beskriver Linköpingsbördige Andreas Tanzi, vd och grundare av Synos medical AB, hur företagets lokalsituation såg ut för bara ett år sen.

Men i februari i år kunde de till slut flytta in i nya lokaler i Torvinge. Egentligen är utrymmena större än vad företaget hade behövt, och de har fått göra en del renoveringar själva, men det är fortfarande bättre än att vara kvar inne i stan där de satt tidigare.

– Det var lite svårt för vår personal att få parkeringsplatser. När vi skulle parkera täckte vi upp en hel gata, och det funkade ju inte riktigt. 

Utbudet av lunchrestauranger är ju dock inte detsamma i Torvinge som i city.

– Det finns ju inte så mycket restauranger här, men vi beställer hit mat.

– Ibland åker vi in till stan. Så det funkar, vi ska inte klaga.

För att ge plats åt Ostlänken skulle byggnaden som företaget nu sitter i kunna behöva rivas. Men det är inget som verkar bekymra Andreas Tanzi nämnvärt.

– Om det skulle vara så, så har vi säkert tillräckligt mycket tid för att hitta nåt annat.

undefined
Synos flyttade till Torvinge i februari i år. Lokalerna är närmre 900 kvadratmeter, och många rum står ännu oanvända eller tomma. Planen är att utnyttja ytorna till fullo inom ett halvår, exempelvis med rum där man kan utbilda i användning av olika maskiner.

Synos säljer lasermaskiner och annan utrustning som kan användas för diverse skönhetsingrepp. För Andreas Tanzi är det just intresset för laser som lett honom till där han är idag. I de sena tonåren fick han en sjukdom som drabbade honom hårt.

– Då behövda jag ta rätt kraftiga mediciner som gjorde att jag tappade mitt hår och mina ögonbryn. Och att som 17- eller 18-åring vara helt flintis... Jag var sjuklig egentligen, och väldigt ömtålig, så jag sökte hjälp för det. Vården kunde inte riktigt hjälpa till med det, men jag kom i kontakt med ett amerikanskt bolag.

Bolaget hade en filial i Norrköping, och han påbörjade en behandling med lågenergilaser för att generera hårtillväxt.

– Jag fick tillbaka mitt hår då. I den åldern är det otroligt viktigt, jag gick från att se 40 år gammal ut till att se ut som en 18-åring igen. Så det innebar en jättestor förändring, och då kom intresset för laser. Hur kan laserljus göra så att jag får hår tillbaka, hur kan det reparera mig?

undefined
"Många tycker kanske att skönhet är ytligt. Jag tycker inte det, jag tycker att det är en väldigt viktig del i vårt välmående", säger Synos vd.

Han började jobba för bolaget och kom på så vis in i branschen. Lite senare började han driva eget, och säljer idag apparater för en rad olika syften. Storsäljarna finns inom hudföryngring, hårborttagning, fettreducering, och behandling av ytliga blodkärl som kan göra huden rödflammig. Ett exempel på en Synos-kund kan vara en sjuksköterska som avslutat sin tjänst i vården och vill starta en egen klinik. Personen kan då komma till Synos för att få råd med hur man bäst ska gå tillväga för att komma igång.

– De vet inte exakt vad som är bäst: ska de börja med tatueringsborttagning, ska de börja med hårborttagning, fettreducering, anti-aging?

Företaget säljer och hyr ut produkter till hundratals kunder i hela Sverige, och har även kunder i Finland.

undefined
"Förr visste folk inte ens att man kunde göra hårborttagning eller tatueringsborttagning med laser", säger Andreas Tanzi. "Nu känner alla till det."

Att genomgå olika skönhetsbehandlingar kan fortfarande ses som kontroversiellt. Men för Synos vd är kopplingen mellan utsidan och insidan tydlig.

– Jag kopplar skönhet till välmående. Ser du bra ut och tycker om hur du ser ut så mår du ju bättre. Jag tror egentligen att det är så för alla. Att vi kan erbjuda apparater som kan hjälpa människor att känna så är ju kul. Det är skönt att höra att vi kan hjälpa nån som har mått dåligt, till exempel nån som har aktiv acne. De lider ju extremt utav det.

Han fortsätter:

– Får de en-två behandlingar med en av våra apparater – det förändrar hela deras liv. Jag har ju sett det tydligt, och man blir ju rörd när man ser att man kan förändra en persons liv på det sättet.

undefined
Andreas Tanzi skönjer en attitydförändring bland allmänheten när det kommer till skönhetsingrepp. "Förr så var det fler som sa: 'ska du köra hårborttagning? Vad fåfäng du är!'. Nu är det mer vanligt." Samtidigt finns det andra delar av världen där det blivit än mer accepterat, som i Mellanöstern och USA, menar han.

Enligt Andreas Tanzi fyller man en tomrum som lämnats av den reguljära vården.

– Vården är inte så jättehaj på utseende, de fokuserar inte så mycket på det. Har du acne så har du acne. Det finns en medicin, men den är jobbig och kan förstöra din talgproduktion och massa annat. Och du måste gå igenom allt möjligt för att kunna få hjälp där.

Hur ser du på att sådana här behandlingar kan bidra till att befästa ett skönhetsideal?

– Det finns inget positivt utan något negativt. Vi behöver dricka vatten, men dricker vi för mycket vatten kan vi dö. Vi behöver äta mat, men äter vi för mycket mat så kan det påverka oss negativt. Det är samma sak med utseende. Är vi för utseendefixerade så kan det leda till problematik. Men det är oftast inte det vi ser hos våra kunder. Självklart finns det några enstaka som är där, men då har du andra problem som behöver lösas i grunden.

– Jag tycker att våra terapeuter, sköterskor och läkare är rätt duktiga på att prata med kunden och se vad de är ute efter. Är du 60 år och vill vara 19, det kommer inte att ske, det kommer vi inte att kunna erbjuda.

undefined
Sedan man flyttade in i lokalerna i Torvinge har man fortfarande inte riktigt lärt känna de andra företagen i området, erkänner Andreas Tanzi. "Vi tar ju bilarna in och ut, så vi lär ju inte känna grannarna på det sättet."

Tanzi framhåller att exempelvis läppförstoringar och liknande behandlingar bara är en liten del av alla skönhetsingrepp som görs, även om de kanske blir de mest omtalade. Särskilt när ingreppen går snett. Själva säljer inte Synos någon utrustning för just fillers eller botox, och man välkomnar den lag som trädde i kraft 2021 och införde nya kompetenskrav för estetiska injektionsbehandlingar.

– Men branschen är fortfarande väldigt oreglerad. Vem som helst kan köpa in maskiner och de behöver inte ens vara medicinskt godkända, säger Tanzi och fortsätter:

– Vi skulle önska att det antingen kommer mer regleringar på bolag som oss, att vi måste bevisa att maskinerna är medicinskt certifierad och att de faktiskt fungera, för det skulle ta bort väldigt mycket dåliga maskiner och oseriösa aktörer från marknaden. Det blir tuffare för oss, men jag tror att det i det stora hela skulle hjälpa marknaden.

undefined
Priset för maskinerna som Synos säljer kan variera, allt från 15000 till 1,5 miljoner kronor. "Vi letar upp nya maskiner varje år, åker iväg på mässor och letar efter det senaste och bästa", säger Andreas Tanzi.

Oavsett vad man tänker skönhetsindustrin så ser branschen ut att växa. Detsamma gäller för Synos. Under år 2022 hade företaget en omsättning på nära 30 miljoner kronor, vilket var mer än 150 procent högre än året innan.

– Jag tror att det är för att vi säljer bra apparater, har otroligt bra utbildningar, och tar väl hand om våra kunder så att de blir återkommande. Och det blir ju en ackumulerad vinstindrivning egentligen.

Framtiden ser Andreas Tanzi på med tillförsikt.

– Jag tror att 2024 kommer att vara ett väldigt bra år. Vi ser ju en direkt effekt med att bankerna inte höjde räntan, så jag tror det kommer bli lite enklare för personer att utföra behandlingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!