Under onsdagen kom beskedet att kärnkraftverket Ringhals 4 inte kommer att startas upp som planerat efter sommarens årliga underhåll. Vid uppstarten skadades tryckhållaren som är en av anläggningens största komponenter. Reparationerna beräknas ta tre månader. Analytiker spådde snabbt att stoppet kommer att leda till ännu högre elpriser.
Elhandelsföretaget Bixia, som till 100 procent ägs av Tekniska Verken i Linköping, har cirka 200 000 kunder runt om i landet. Vd:n Pär Kaller kan inte bedöma om stoppet av Ringhals 4 kommer att få stor påverkan eller ej.
– Det som är intressant just nu är terminspriserna framåt i tiden. Vi ser ingen större skillnad efter beskedet om Ringhals men däremot finns det ett uttalande från EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen om att de planerar åtgärder. Det gjorde att terminspriserna för kvartal fyra föll tillbaka rätt kraftigt.
Hur påverkas ni på Bixia av läget på elmarknaden?
– Marknaden är extremt turbulent. Skillnaderna mellan högt och lågt pris är enormt – den 11 augusti skiljde det mellan två timmar 702 gånger priset i elområde fyra. För alla våra kunder slår det igenom i höga priser och för oss som bolag måste vi hänga med i de här svängarna, parera och ta betalt av kund på rätt sätt, säger Pär Kaller.
Linköpingsföretaget erbjuder i dag inga nya elavtal med fastpris.
– Ska vi ta höjd för de här ytterligheterna så blir det för dyrt för kunden. Därför erbjuder vi endast rörliga avtal och avtal som vi kallar "förvaltad produkt" där vi gör vårt bästa för att hjälpa kunden och pressa priserna.
Vad ser ni för utvecklingen under resten av 2022?
– Vi ser fortsatt höga priser och en elmarknad som är väldigt beroende av politiska faktorer – hur det går med kriget i Ukraina och vad politiken vidtar för åtgärder.
Vad behöver politiken göra?
– Jag kan inte vad som finns i verktygslådan men en politisk faktor är valfrågorna – att politiken till exempel går in med något slags pristak och hjälper kunderna. Vi har kunder som kommer att få elräkningar som är högre än deras nettolön om det här fortsätter. Det är inte hållbart, systemet fungerar inte, men det krävs också mer långsiktiga lösningar, säger Pär Kaller.
Linköping tillhör elområde tre där snittpriset förväntas vara nära fyra kronor per kilowattimme i vinter. Detta exklusive till exempel elleverantörens avgifter.