– Det är väldigt komplicerade produkter. Om man jämför med att ta fram en mobiltelefon så vill jag påstå att det här är betydligt svårare hårdvarumässigt.
Så säger Omid Sotoudeh, vd och grundare av det Linköpingsbaserade företaget Requtech. De utvecklar antenner och terminaler för telekommunikation via satelliter, och i somras tillkännagav de en produkt som de menar revolutionerar branschen. För att förstå poängen med den måste vi ut i rymden en kort sväng.
Runt jorden snurrar en mängd satelliter. En del av dem befinner sig långt bort, i det som kallas för den geostationära omloppsbanan (geo). Det speciella med den här omloppsbanan är att satelliterna i den snurrar med samma hastighet som jorden. De följer med i planetens rörelse konstant. En sån satellit "hänger" alltså över samma plats på jorden hela tiden, sett från vårt perspektiv här nere på marken.
Andra satelliter färdas lite närmre jorden i det som kallas medelhög omloppsbana (meo) eller låg omloppsbana (leo).
Kommunikation med satelliter i geo är i sammanhanget relativt enkel – eftersom satelliten hela tiden är på samma plats i förhållanden till jorden, är det bara att rikta en antenn mot den platsen, så är det klart.
Svårare är det med de omloppsbanor som är närmare jorden. Satelliter i meo och leo snurrar snabbare än vad vår kära hemplanet gör. Därför försvinner de då och då ur synfältet, bakom horisonten, för den som befinner sig på planetens yta. En antenn som är byggd för dessa omloppsbanor behöver alltså kunna växla mellan olika satelliter på oerhört kort tid, för att inte signalen ska brytas. När en satellit flyger bort bakom horisonten, måste antennen snabbt byta till en annan satellit som just då finns i dess synfält.
Det är här Requtechs nya produkt kommer in i bilden – de har byggt en terminal som kan kommunicera med satelliter i alla tre omloppsbanorna.
– Det är en väldigt tung och svår teknik att ta fram, och det har tagit oss 5-6 år, med de bästa inom olika discipliner, säger företagets vd, som menar att de är ett av få bolag i världen som har utvecklat den här tekniska lösningen.
Företaget bildades år 2009. Det var Omid Sotoudeh själv som, ihop med en kollega från Ericsson i Kista i Stockholm, lade grunderna. Ytterligare medarbetare som jobbat på Saab tidigare tillkom snart. Sedan år 2016 håller företaget till i Mjärdevi.
De första åren var det ett litet teknikbolag, inriktat på forskning. Först runt 2017 började man på riktigt satsa på produktutveckling. Bidrag från innovationsmyndigheten Vinnova samt den första externa investeringen för två år sedan har varit viktiga milstolpar under färden.
Successivt har så Requtech de senaste åren gått från att vara en startup, som mest bedrivit industriforskning, till att bli en scaleup som producerar varor i små serier. Nästa steg är att börja serieproducera på riktigt.
– När vi är i det här läget där det bara är två-tre företag på jorden som konkurrerar med oss, och vi ser att våra produkter funkar och de stora satellitägarna vill ha våra lösningar – då måste vi bara köra. Jag tror att det här kommer att gå riktigt bra.
Vad är det som talar för att just ni ska lyckas, och inte era konkurrenter?
– Vi har ett modulärt tänk i våra produkter, så vi återanvänder väldigt mycket mellan de olika produktportföljerna.
Det handlar enkelt uttryckt om att utveckla produkter som går att bygga med samma typ av delar, moduler, istället för att varje enskild produkt ska kräva specialdesignade komponenter. Att arbeta modulärt tar ibland mer tid under produktutvecklingen, men kan löna sig i ett senare skede.
– Det blir färre komponenter och produktnummer, allting blir väldigt mycket enklare.
Sotoudeh räknar med att företaget kommer att dubbla sin personalstyrka, och bli uppemot 30 medarbetare innan nästa år är slut, exklusive de fabriksarbetare som arbetar externt med montering. Omsättningen väntas landa på mellan 50 och 100 miljoner kronor.
Requtechs slutkunder kan i framtiden komma att vara bland annat försvarsmakter i olika länder, bolag inom sjöfart och flyg, och blåljusverksamhet.
– De terminaler som vi har är portabla lösningar som man kan ta med sig enkelt, säger Sotoudeh och fortsätter:
– Så det ger ju exempelvis försvarsmakten en förmåga som man kanske inte haft tidigare. I de lägen som mobiltelefoni eller GPS slås ut, så har man alltid de här terminalerna som kommer att tillhandahålla kommunikation.
Att företaget växer är inte bara något som märks i boksluten, där man på fem år nästan tiodubblat omsättningen till att idag ligga på drygt 26 miljoner kronor. I våras uppmärksammade även brittiska affärstidningen Financial times företaget som ett av de 1 000 snabbast växande företagen i hela Europa, enligt en ranking som tidningen själv tagit fram.
Vad innebär det för er att hamna på den här listan?
– Man vågar inte tro att det är sant!
– Jag försöker alltid vara realist och hålla huvudet kallt, och hålla fokus på det vi försöker göra. Att vinna marknadsandelar, skapa fler arbetstillfällen, bygga nånting som vi alla här är stolta över. Så man vågar, tyvärr, inte njuta allt för mycket av de här framgångarna.
Han härleder framgångarna till både mentalitet, och att man befinner sig i just Linköping och Mjärdevi, med närhet till universitetet.
– Vi i Sverige har väldigt bra företagsklimat och mentalitet runt arbetet. Vi har vår långa semester som resten av världen inte fattar. Men sen när vi jobbar, då jobbar vi. Det är sjåsfritt, det bara görs. Ingenjörerna är supermotiverade och superduktiga. Vi har universitet som bygger bra folk.
Ett problem som dock plågar branschen för satellitkommunikation är den tilltagande mängden rymdskrot. Det handlar om rester från gamla satelliter som fastnat i omloppsbana och som kan förstöra andra satelliter om de krockar med skrotet. Långsiktigt finns risken att de olika banorna blir så överbelamrade att det inte längre går att skicka ut några satelliter i dem.
– Jag kan tycka att det sättet som vissa satellitföretag har löst kommunikationssystemen – att skicka upp tusentals satelliter som efter fem år behöver bytas ut igen – inte är den smartaste lösningen.
– De olika omloppsbanorna som vi har, det är en resurs som vi måste ta hand om. Det är precis som regnskogen. Vi måste ta hand om det här för att vi vill kunna växa med vår teknologi. Gör vi inte det och tar vi inte ansvar för de grejerna, då kommer vi snart inte att kunna skjuta upp någonting.