Det hela började med att Henriks byggföretag sattes i blockad av Byggnads år 2006. Tvisten handlade bland annat om att han inte ville betala den så kallade granskningsavgiften som Byggnads tog ut för att granska att arbetsgivare betalade ut rätt lön.
I samma veva fastställde Europadomstolen att granskningsavgifter stred mot Europakonventionen. När blockaden väl hävdes hade Henrik Gustavsson redan tvingats avskeda alla anställda och en vecka senare sattes företaget i konkurs.
Gustavsson stämde Byggnads och i tio års tid valsade fallet runt i olika rättsinstanser.
Hovrätten bedömde till sist att Byggnads kränkt Gustavssons rätt till egendom och föreningsfrihet. Men hovrätten ansåg inte att Byggnads handlande varit ”kvalificerat otillbörligt”, vilket hade krävts för att fackförbundet skulle bli skadeståndsskyldigt. Därför dömdes Henrik Gustavsson att betala Byggnads rättegångskostnader på 2,7 miljoner kronor. Högsta domstolen tog inte upp fallet.
Nu stämmer Gustavsson staten på samma summa.
– Jag tycker det är rimligt att man ska kunna stå upp för sina rättigheter utan att bli ruinerad. Det är en viktig principfråga. Jag är därför beredd att gå hela vägen till Europadomstolen om det krävs, säger Henrik Gustavsson.
– Staten är enligt Europakonventionen skyldig att se till att enskilda inte ruineras av höga rättegångskostnader i fall där deras grundläggande fri- och rättigheter har överträtts, kommenterar Alexander Ottosson på Centrum för rättvisa.