Linköpingsföretag får 80 miljoner

Linköpingsbolaget Amra tar in 80 miljoner kronor, bland annat från sin tidigare samarbetspartner – den amerikanska läkemedelsjätten Pfizer. Nu dubblar man personalstyrkan i Linköping och hårdsatsar i USA.

Amra har fått flera utmärkelser.

Amra har fått flera utmärkelser.

Foto: Amra

Linköping2017-01-17 16:16

Svenska Industrifonden, amerikanska Pfizer venture investments och den danska Novo Seeds går in med ett delägarskap och finansiering i Amra.

– Under 2017 kommer vi att dubbla personalen i Linköping, till 46 anställda. Det här är något vi har jobbat väldigt länge för, säger vd:n Tommy Johansson.

Amra gör detaljerade fett- och muskelmätningar i människokroppen, baserade på digitala magnetröntenbilder. Detta i stället för att använda traditionella uppskattningsmetoder som bukhöjd och body mass index (BMI). Med hjälp av mätningarna kan man bedöma risken för många av våra vanligaste folksjukdomar.

Amra har sedan tidigare nära samarbeten med universitet och stora medicinföretag, bland annat GE Healthcare som är en av världens största tillverkare av magnetkameror.

Företagen intresserar sig för Amras metoder, som har många användningsområden. – Vi har tidigare samarbetat med Pfizer. Att de nu vill investera i ett så här litet bolag är mycket förtroendeskapande. Läkemedelsindustrin kan ha nytta av vår teknik eftersom kunskap om bukfett och leverfett kan vara viktig när man prövar effekten av olika läkemedel, säger Tommy Johansson.

Han är också särskilt glad över att en av Nordens största investerare inom life science – Industrifonden – och danska Novo Seeds investerar i Amra.

– Novo Seeds ägs av Novo Nordisk som är Nordens högst värderade bolag, och samtidigt ledande inom diabetesläkemedel, säger Johansson.

Följden blir ytterligare satsningar för det lilla tech-företaget i Linköping, som har sitt ursprung i forskning vid Linköpings universitet.

– Vi är ett teknikföretag men nu behöver vi anställa läkare och klinisk personal som talar samma språk som läkemedelsföretagen.

En flaskhals i produktionen har varit den manuella granskningen av de digitala röntgenbilderna. Därför har man anställt personal som kan kvalitetsgranska bilderna.

– Samtidigt utvecklar vi våra digitala metoder för granskning. Vi kommer även att behöva anställa fler utvecklare, säger Tommy Johansson.

Företaget har två mindre kontor i Stockholm och Oslo. Nästa steg är en hårdsatsning på den amerikanska marknaden.

– Vi har redan anlitat headhunters till ett säljkontor i Boston, USA. Under 2017 räknar jag med att vi har sju anställda i USA.

Företaget har tidigare synts med olika utmärkelser, som Di Startup Tour och den åtråvärda 33-listan. Nu börjar det även märkas i resultat. Amra hade en omsättning på åtta miljoner kronor 2015, och ett resultat på minus sex miljoner. I våras sa Tommy Johansson att målet var 250 000 analyser inom fem år, och en omsättning på 250 miljoner kronor.

– Inom två år räknar jag med att vi har en en omsättning på 50 miljoner kronor, sätter han som ett delmål.

Amra

Advanced MR Analytics, Amra, har utvecklat en internetbaserad analystjänst för standardiserad mätning med magnetkamera av mängden fett och muskler.

Amras metoder kommer från forskning vid Linköpings universitet. Företaget är en från alumn från Lead, en företagsinkubator i Mjärdevi science park som hjälper entreprenörer att bygga bolag snabbare och säkrare.

Ett syfte är att snabbt tidigt kunna förhindra bland annat. diabetes, lever- och muskelsjukdomar.

Amra siktar på att bli global standard för detaljerad fett- och muskelvolymmätning.

Fetmarelaterade sjukdomar är ett snabbt växande globalt problem med drygt 1,52 miljarder överviktiga människor i världen idag. Men det har länge saknats säkra mätmetoder för att bedöma typ av fetmarisk och därmed kunna sätta in rätt behandling.

På längre sikt är sjukhuskliniker bolagets viktigaste målgrupp.

Se mer: www.amra.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!