Det är elever från en femteklass på Kvinnebyskolan och en sjätteklass på Vallastadens skola vars holkar har gått till final.
Aldrig tidigare i tävlingens 16 år långa historia har de fått in så många bidrag som i år. Totalt fick de in 850 fågelholkar från hela Sverige.
– Bidragen har fullkomligt rasat in i år. Det är otroligt kul att se att allt fler elever och skolor engagerar sig för bostadsbristen i skogen, säger Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.
En av finalisterna är Julia Wellborg från klass 5A på Kvinnebyskolan.
– Jag blev väldigt chockad, men väldigt glad. För det var så många i klassen som var så fina. Sen då det var så många som tävlade i år så var det ganska coolt att få vara med.
Hennes holk är utformad som en flugsvamp. "Stjälken" är gjord av smala pinnar som har huggits och satts ihop. Svamphatten filades rund.
– Jag fick lite hjälp, för svamphatten var väldigt svår. Men resten har jag gjort själv. Det tog fem-sex veckor, säger Julia.
Det är inte första gången Kvinnebyskolans holkar går vidare till final. Något som flera vinnande diplom vittnar om i slöjdsalen. Slöjdläraren Staffan Nerhed förklarar att han brukar ha med tävlingen som en del av utbildningen.
– Det är en kul uppgift och det passar bra i slöjden. I slöjden ska man ju träna på att forma i olika saker. Alla har ju samma uppgift att ta fram något som fåglarna kan bo i. Sen kan det få väldigt olika uttryck.
Det andra Linköpingsbidraget kommer från Vallastadens skola där Elliot Widholm tillsammans med två klasskamrater gjort en ananasinspirerad fågelholk. Holkarna gjordes under elevens val-lektionerna
– Först tänkte vi på lite olika saker som Lisa Simpsons till exempel. Hon är ju väldigt positiv mot naturen. Men sen, jag vet inte hur, kom vi in på ananas. Det växer ju på plantor och träd och är lite exotiskt liksom. Det känns som fåglars grejer helt enkelt.
Hur var känslan när ni fick reda på att ni skulle till final?
– Det var riktigt coolt alltså. Väldigt oväntat. En av dem som jag jobbade med ringde upp på mig och bara, "hallå vi kom till final", sen pratade vi jättelänge.
– Men det var lite jobbigt för man behövde hålla det hemligt över helgen. Men sen på måndagen så kunde vi berätta för alla, så det var en häftig känsla att komma in där på skolan då.
När finalisterna korats åkte Elliot och hans kamrater, tillsammans med slöjdläraren Max Ekdahl, upp till Stockholm för att vara med på en pressträff där de bland annat intervjuades i Nyhetsmorgon. Efter att ha sett konkurrenternas bidrag är målet klart.
– Vi siktar på att vinna, fastslår Elliot Widholm.
Med tävlingen vill Naturskyddsföreningen belysa bostadsbristen i de svenska skogarna. Där det omfattande skogsbruket har förstört många av de naturliga bomiljöerna för fåglarna. Förutom holkarnas krav på beboelighet bedöms de även utifrån kreativitet, fantasirikedom och humor.
I den jury som tagit fram finalisterna återfinns bland annat TV-profilen Mark Levengood.
Nu är det dock allmänhetens tur att utse en vinnare. Omröstningen påbörjades 19:e mars och pågår fram till 7:e april. Tävlingen är uppdelade i olika ålderskategorier med en segrare i varje kategori.