Linköpingsborna Helena Järnåsen och Amina Mouafi är båda legitimerade dietister som jobbar på vårdcentralen i Tannefors respektive Johannelund. Vi träffar dem efter att Linköping drabbats av sommarens första värmebölja i slutet av juni. Då uppmätte vi från redaktionen temperaturer på över 30 grader på flera av Linköpings uteserveringar längs Ågatan.
Helena Järnåsen och Amina Mouafi är vana vid att ge människor kostråd – om vad man ska tänka på för att klara sig i värmen.
En sak är väldigt viktig.
– Man måste äta och dricka även om man tappar aptit, vilket många inte gör i värmen. Man kan ändra måltidsordning och äta den kaloririkaste måltiden på kvällen medan man tar lättare vätskerika måltider under dagen. Det kan låta tråkigt, men det är bra att äta fil, yoghurt, frukt och grönt, säger Amina.
Är det också bäst att dricka ljummet vatten?
– Haha. Det är ingen som vill höra ett sådant råd. Vi brukar undvika att råda det. Men visst, det är bra. Kroppen suger snabbast åt sig ljummet vatten. Det viktigaste är att dricka oavsett temperatur på drycken och man ska inte vänta med att dricka tills man blir törstig. Man ska inte vara rädd för att dricka kaffe och te, men helst ska man dricka vatten. Söta drycker har uttorkande effekt och bör undvikas. Det går dock att ta något enstaka glas eller välja sockerfria alternativ, säger hon.
Vatten i all ära men många vill svalka sig med öl.
Kan det vara farligt att sitta ute och dricka öl eller bubbel när det är över 30 grader?
– Att dricka öl eller bubbel är inte farligt. Vi ska träffas på uteserveringar, ha trevligt och kunna unna oss det. MEN. All alkohol är vätskedrivande. Det är inte sorten som är farlig, det är mängden som kan vara farlig. Man kan unna sig ett glas eller två och stanna där. Gärna i kombination med tilltugg, som salta nötter eller oliver. Och man kan gärna dricka ett extra glas vatten, säger Helena.
Salt binder vatten i kroppen vilket är bra när det är varmt – och saltet kan hindra att en person dehydrerar under fysisk ansträngning. Därför är det helt okej att barn och ungdomar, som spelar matcher under varma dagar, äter en näve chips och dricker ett glas saft. Men deras föräldrar som tittar och hejar på bör undvika det, anser dietisterna.
Att sikta på att äta mer frukt och grönt är lättare sagt än gjort, särskilt när det gäller barn. Därför har Helena Järnåsen och Amina Mouafi fler tips på hur man kan locka barn till att äta mer av det sunda. Spett med grönsaker eller frukt är ett beprövat sätt som fungerar för det mesta.
– Man kan piffa upp frukten. Frukt på spett som doppas i strössel är ett enkelt knep som ofta fungerar. Det blir mycket fokus på strössel. Glass av frusen banan med lite kakao i är också ett ganska säkert kort, säger Helena.
Helena och Amina brukar alltid utgå från den mat som folk gillar när de ger kostråd. Det är ingen hemlighet att man ska vara försiktig med mättat fett och kött även när det inte är varmt. Men man kan ha en liten bit i en sallad som består av "basgrejer" med extra vätska eller salt i.
Dietisternas super-sommarmåltid innehåller: salladsblad, gurka, tomat, oliver, vattenmelon, nötter/frö, skink- eller laxbit, några ostbitar, zucchini, majs, avokado, olivolja och vinäger. Visst kan man utesluta eller lägga till något extra. Det viktigaste är att man gör en somrig måltid som man gillar och äter upp.