Före detta chef om de omtalade bonusavtalen

Vårdbolaget Attendo gav sina chefer i Linköping bonus. Chefernas förmåga att kapa kostnader var ett av kriterierna för att få extrapengarna. "Vi byter ut utbildad erfaren personal mot den billigare med mindre utbildning".

Det är inte bara Attendos toppchefer som har fått bonus. Det får även chefer på lägre nivå. En före detta chef i Linköping berättar för oss om avtalens innehåll.

Det är inte bara Attendos toppchefer som har fått bonus. Det får även chefer på lägre nivå. En före detta chef i Linköping berättar för oss om avtalens innehåll.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Linköping2021-05-27 07:00

Det berättar en av Attendos bonusbelönade chefer i Linköping för oss. Chefen vill vara anonym. Hen jobbar inte längre kvar på Attendo.

Nyligen avslöjade Aftonbladet att vårdbolaget Attendo delade ut miljonbonusar till de högsta cheferna samtidigt som bolaget fick coronastöd av staten.

Men bonusar delades inte ut bara till de högsta cheferna. Verksamhetschefer, regionchefer och affärsområdeschefer inom Attendos äldreomsorg får också bonus. Hur stor den är beror på om chefen har uppfyllt de parametrar som mäts.

Den före detta chefen visar sitt tidigare avtal för oss. Där står det vilka fyra områden som mäts och vilka mål man måste uppnå inom varje område för att få full pott, det vill säga en bonus på upp till två månadslöner.

Två av fyra parametrar handlar om ekonomi och att pressa kostnader. En handlar om att höja de äldres välbefinnande på boendet. Och den fjärde handlar om att göra medarbetarna mer nöjda med Attendo som arbetsgivare. Varje parameter ger en belöning på 50 procent av månadslönen och når man målen inom varje område får man bonus på två månadslöner.

– En parameter handlar om att chefen ska kapa budgeten jämfört med året innan. Det handlar inte om att spara lite här och lite där, det handlar om rejäla procentsatser.

Många chefer i olika branscher jobbar för att minska kostnader och belönas sedan av sina bolag. Hur jobbar ni för att minska kostnader?

– Inom Attendo är personalkostnader den största delen av kostnaderna och den del som en chef kan påverka. När man tar över ett boende gör man sig av med den erfarna utbildade personalen som kostar och ersätter den med den billigare. När man gör sig av med en undersköterska som tjänar 25 000 kronor i månaden och ersätter den med ett vårdbiträde med minimilön på 19 000 kronor sparar man 9 000 kronor varje månad, inräknad arbetsgivaravgift. Det blir 108 000 om året. Om man ersätter tio undersköterskor med tio vårdbiträden sparar man mer än en miljon kronor om året.

– Dessutom finns det ingen stress inom bolaget för att hitta vikarier när personalen är sjuk eller att hitta en ersättare till en sjukskriven chef. Det är väldigt vanligt att en chef tar på sig flera sjukskrivna chefers jobb. Då sparar bolaget ännu mer.

Aftonbladets avslöjande av miljonbonusar till bolagets högsta chefer har vållat massiv kritik som lett till att Attendos vd Martin Tivéus valde att skänka bort sin bonus. Men enligt vår källa är bonussystemet en del av Attendos etablerade lönesystem och av bolagskulturen. Många chefer som kommer in i branschen blir en del av den kulturen utan att de har haft något val.

Vad kan hända med en chef som uppnår kvalitetsmål, men inte de ekonomiska målen?

– Att uppnå de ekonomiska målen är det enda sättet att tjäna pengar och hela vårdbolaget lever på det. Om du inte vill jobba enligt de premisserna har du ingenting att göra på Attendo. Chefer som inte når de ekonomiska målen tvingas mer eller mindre ut ur företaget.

Beläggningen på ett boende mäts också och det kan låta rimligt att den ska vara så hög som möjligt. 

– Men att stressa de anhöriga att flytta ut de avlidnas grejer på en så kort tid som möjligt, trots att de har tre månader på sig, känns totalt fel. Medarbetarnas nöjdhet mäts i hur bra de pratar om bolaget och hur mycket de gillar bolaget. Som chef ska jag göra allt för att de ska prata väl om Attendo. Det är svårt att uppnå om man hela tiden måste göra allt för att minska kostnader, trots att bolaget går med vinst.

Varför har du berättat det här för oss?

– Därför att det finns chefer som inte alls gillar den här situationen och därför att vi ser att jakt på vinst drabbar de äldre. Här handlar det inte om att minska bolagets kostnader för att minska förluster, det här handlar om att öka bolagets vinst på bekostnad av de äldre. Det känns inte alls bra att vara en del av det.

Hur lyckas bolaget med att följa sina avtal, vilket Linköpings kommun påstår, trots att man ständigt kapar sina kostnader?

– Hur kontrollerar kommunen om och hur bolaget följer upp avtalet? Hur kontrollerar kommunen hur stor andel av de anställda som är undersköterskor? Följer man bara vad en chef skriver och säger, då kan man få ett svar som man önskar, men som inte riktigt stämmer överens med sanningen. 

Vårdbolaget Attendo

Vårdbolaget Attendo har drygt 25 000 anställda i Sverige, Finland och Danmark. 

Bolaget startade för drygt 35 år sedan i Sveriges, i Danderyd. 

Attendo finns på ett 70-tal orter i Sverige och erbjuder förutom äldreomsorg också omsorg för personer med funktionsnedsättningar (LSS) samt individ- och familjeomsorg (IOF).

I Linköping driver Attendo 12 äldre- och vårdboende och ett antal gruppboende enligt LSS.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!