Dömdes för grovt överfall – genomförde nya brutala rån

De två Linköpingsborna var dömda för överfall och personrån i ett cykelförråd i Gottfridsberg. En stod under skyddstillsyn, en väntade på att avtjäna sitt fängelsestraff. Nu åtalas de för flera nya rån i Göteborg, där ett av brottsoffren bad för sitt liv för att männen skulle sluta misshandla honom.

Den här rånarluvan hittades bland Linköpingsbornas tillhörigheter när polisen gjorde husrannsakan i deras hyrbil och på hotellrummet som de hyrt i Göteborg. Männen står nu åtalade misstänkta för flera grova personrån.

Den här rånarluvan hittades bland Linköpingsbornas tillhörigheter när polisen gjorde husrannsakan i deras hyrbil och på hotellrummet som de hyrt i Göteborg. Männen står nu åtalade misstänkta för flera grova personrån.

Foto: Polisen, Mostphotos

Linköping2021-04-17 07:00

Linköpings tingsrätt ansåg inte att de två männen behövde hållas häktade i väntan på att de skulle börja avtjäna sina straff, så de släpptes fria.

– Det tycker jag var en riktigt dålig lösning. Vad brottsoffren tycker om det här, det törs jag knappt tänka på, säger Mats Ihlbom, kammaråklagare i Göteborg som nu driver det nya åtalet mot Linköpingsmännen.

Rättegången pågår i Göteborg och de två männen står åtalade, tillsammans med ytterligare två Linköpingsbor och en man som tidigare bott i Linköping, för flera personrån där grovt våld och pistoler använts.

Personen A, 20 år, dömdes i september 2020 till skyddstillsyn och skulle ha haft regelbunden kontakt med frivården sedan dess. Personen B, 21 år, dömdes till fängelse i 16 månader men hade inte påbörjat tiden i fängelset.

En natt i juli 2020 överfaller de två unga männen en 30-årig man i Gottfridsberg när han parkerar sin cykel i ett förråd. Männen är maskerade med munskydd. De motar in sitt offer i förrådet, tvingar honom att föra över 230 000 kronor till deras konton, tar hans mobiltelefon, misshandlar honom med en cykelpump och hotar honom till livet om han polisanmäler. Senare samma natt tar männen ut 12 000 kronor ur en bankomat. Filmen från en övervakningskamera blir en del av polisens bevismaterial. Poliser med tidigare kännedom om männen kan identifiera dem.

Inför rättegången säger person A sagt att han kan tänka sig att utföra samhällstjänst och är positiv till skyddstillsyn, som innebär att han ska gå på regelbundna möten med frivården. Person B hävdar att han lever ett ordnat liv och inte behöver kontakt med frivården – som i sin tur hävdar att B behöver övervakas för att inte begå fler brott.

I september 2020 döms männen i Linköpings tingsrätt. Åklagaren yrkar på att A och B ska sitta häktade tills det blir dags att börja avtjäna straffet. A och B motsätter sig. De jurister som dömer i målet beslutar att släppa A och B fria. ”Det finns inte risk för att NN (mannens namn) ska fortsätta sin brottsliga verksamhet och att han avviker eller på något annat sätt undandrar sig lagföring eller straff”, skriver domstolen om båda.

undefined
När polisen gjorde husrannsakan i hotellrummet som Linköpingsborna hyrde hittades bland annat flera par handskar, även en skyddsväst och stora mängder kontanter.

Personen A kommer inte till de första tre mötena som frivården kallar honom till. Han går sedan på två möten men är därefter försvunnen. Nio veckor efter domen befinner sig A, B och de unga männen C, D och E i Göteborgstrakten. De tar in på hotell, hyr bilar och tar sig runt i stan. Enligt den omfattande polisutredningen överfaller A tillsammans en annan person en man i stadsdelen Högsbo den 25 november. De hotar honom med ett föremål som verkar vara en pistol och tvingar honom att föra över 15 000 kronor från sitt konto.”Jag fruktade för mitt liv” uppger mannen senare i polisförhör. Senare samma kväll överfaller A och en annan person, enligt åtalet, en man i stadsdelen Guldheden som rånas på liknande sätt.

Den 27 november vid Wavrinskys plats, i samma område, överfaller fem personer en man, slår honom så att han ramlar, tar hans mobil, kräver hans bank-id och tvingar honom att föra över 15 000 kronor till dem. Sedan lämnar de platsen. Den överfallne mannen lyckas ta sig till akuten på Sahlgrenska sjukhuset med skador i huvudet, fraktur i ansiktet och flera brutna revben. Senare filmas en man som enligt åtalet är Linköpingsbon A när han tar ut pengar från en närliggande bankomat.

Poliser som arbetar i Linköping får senare ta del av filmerna och har medverkat till att identifiera männen.

undefined
Den här rånarluvan hittades bland Linköpingsbornas tillhörigheter när polisen gjorde husrannsakan i deras hyrbil och på hotellrummet som de hyrt.

Andra kameror har filmat Linköpingsborna tidigare denna kväll. På ett hotell i centrala Göteborg där männen bokat rum har personal reagerat mot att de försökt ta med kvinnor upp till rummet. När de försöker ta sig förbi receptionen via en bakdörr blir stämningen hotfull. Väktare tillkallas och gruppen tvingas checka ut från hotellet.

Den 9 december sker nästa rån. I en skogsdunge i stadsdelen Eriksberg överfalls en man på en sen kvällspromenad av tre personer. Efter en stund ansluter ytterligare två. Mannen blir slagen och sparkad, rånarna sliter av honom klädesplagg. Enligt vittnesmålet hotar de att döda honom och hans sambo. De tvingar honom att föra över 150 000 kronor till deras konton. Misshandeln pågår i en och en halv timme, tills offret enligt egen berättelse skriker att de kommer att döda honom om de inte slutar, han orkar inte mer. Efter misshandeln blir mannen inlagd på Sahlgrenska sjukhusets traumaavdelning med en trasig lunga, frakturer i ansiktet, skallskador och brutna revben.

Polisen har nu information om att Linköpingsborna befinner sig i Göteborg och har fattat misstankar om att de är inblandade i brottslighet. Dagen efter rånet i skogsdungen spanar polisen vid deras hotell och ser hur männen lämnar hotellet och färdas i bil till Göteborgs norra delar. I ett skogsområde dumpar männen vita plastpåsar och fortsätter därefter till ett kafé. När polisen stoppar dem och gör husrannsakan i bilen och i hotellrummet hittas flera par skor, handskar, rånarluvor, skyddsvästar, olika mobiler och kontanter. Ur soptunnorna i skogsområdet plockar polisen upp plastpåsar med kläder, däribland arbetsbyxor märkta med loggan för en välkänd arbetsgivare i Linköping.

undefined
Polisen har jämfört detaljbilder från övervakningskamerors filmer med plagg och föremål som hittats i anslutning till de åtalade Linköpingsborna.

De fyra Linköpingsborna A, B, C och D, alla 20-21 år, och E som tidigare bott i Linköping, står nu åtalade för grovt rån, rån, och övergrepp i rättssak. Under polisförhören har männen varit fåordiga och valt att inte lämna några uppgifter eller svara på polisens frågor. En misstänkt person har rätt att inte svara på frågor.

– Vi börjar bli vana vid detta, det är snarast undantag att misstänkta pratar vid förhör, säger kammaråklagare Mats Ihlbom.

Ihlbom anser ändå att bevisningen håller för ett åtal och hoppas på fällande domar. De åtalade männen har via sina advokater förnekat brott.

Den person som ledde huvudförhandlingen i Linköpings tingsrätt i september 2020 och fattade beslutet att A och B inte skulle vara fortsatt häktade i väntan på sina straff arbetar inte kvar. Charlotta Riberdahl, myndighetschef för Linköpings tingsrätt, säger att det inte finns ett enkelt svar på frågan om varför dömda inte behålls i häkte i väntan på att börja avtjäna straff.

– Det är en bedömning i varje enskilt fall, säger Charlotta Riberdahl.

Rättegången i Göteborgs tingsrätt hålls under fem dagar och är slut 22 april.

Så säger lagen

Brottsrubriceringen rån används då någon utsatts för stöld med samtidiga inslag av våld eller hot. Straffet för grovt rån är lägst fängelse i fem år och högst fängelse i tio år. Straffet för rån (av normalgrad) är fängelse i mellan ett och sex år. Gärningen betraktas som grov om våldet som utövats har varit inneburit fara för liv, eller om det lett till en svår kroppsskada eller en allvarlig sjukdom, eller om gärningspersonen enligt domstolen har visat särskild råhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!