Videon är inte längre tillgänglig
På Anders Birgerssons mjölkgård i Gammelstorp utanför Vikingstad finns runt 850 kor. Med deras hjälp producerar han ungefär 29 000 liter mjölk varje dag. Det gör hans gård till en av de tio största mjölkproducenterna i hela landet, men ändå går verksamheten knappt med vinst.
– Det är jävligt tufft. Det har aldrig varit så tufft som nu, säger han.
Det var Anders gammelfarfar som först köpte gården, som sedan drivits vidare i flera generationer inom familjen. Sedan millennieskiftet har Anders satsat både all sin tid och pengar i verksamheten. Ett nödvändigt ont, menar han.
– För branschen i stort ser det mörkt ut. Utvecklingen går mot att mjölkproduktionen kommer centraliseras i stora verksamheter. Medelstora eller mindre lantbruk som drivs av familjer kommer tyvärr att försvinna i framtiden om det fortsätter så här.
Tröttnade och startade eget
Sedan länge har mjölkböndernas situation varit föremål för heta diskussioner. Det är särskilt marknadsledarna Arla som fått utstå hårt tryck. Deras betalningsmodell till bönderna kritiseras som orättvis av bönderna i Sverige. Som det ser ut nu utgår nämligen samma ersättning per liter mjölk till samtliga bönder i hela världen. Trots att produktionskostnaderna i Sverige enligt bönderna är betydligt dyrare än i andra länder.
– Många jordbrukare tvingas anställa utländsk arbetskraft för att hålla nere kostnaderna, säger Anders Birgersson.
Han valde till slut att sluta leverera mjölk till Arla. 2007 startade han mejeriet Östgötamjölk tillsammans med ett antal andra bönder i länet. Företagets produkter lyckades med förhållandevis goda resultat slå sig in på marknaden. Men möjligheterna till att växa ytterligare bedömdes som små. Konkurrensen var för hård och Östgötamjölk såldes senare vidare till Skånemejerier. Dit levererar Anders sin mjölk än i dag.
– Jag har fått en del skit för att jag kritiserar Arla fastän jag inte levererar min mjölk dit. Men kritiken är förtjänt. Som marknadsledare har de ett ansvar för hela branschen. Vi bönder begär inte det omöjliga.
Vill ha höjd ersättning
Anders engagemang har därefter fortsatt i intresseföreningen Glada Bonden. De har själva räknat ut att produktionskostnaden för Sveriges mjölkbönder per liter är ungefär 4,20 kronor. Under de senaste åren har Arlas ersättning i snitt legat på över en krona mindre. Glada Bonden försöker nu förbättra sina medlemmars situation genom att göra sig av med mellanhanden.
– Vi försöker göra upp direkt med handeln och butikerna. Jag upplever det som att de förstår oss.
Senast i maj rapporterades det om att Arlas ersättning till bönderna skulle sänkas till en i modern tid rekordlåg nivå, nämligen 2,30 kronor per liter. Det internationella storföretaget sa då att sänkningen berodde på att det sedan länge funnits ett överutbud av mjölk i framförallt Europa. Men den förklaringen köper inte Anders Birgersson.
– Konsumenterna har ett förtroende för svenska produkter. Vi behöver nödvändigtvis inte höja priserna på svensk mjölk i butikerna. För pengarna finns redan där, men försvinner i ledet och stannar hos mejerierna.
Fortfarande hoppfull
För Anders Birgersson har engagemanget, både hemma på gården och i de offentliga rummen, inneburit en hel del slit. Men den nyblivne 40-åringen säger att han inte skulle valt en annan karriär om han fick resa tillbaka i tiden.
– Nej, jag ångrar ingenting.
Anders berättar att hans lantbruksföretag inte har något större eget kapital efterom att han återinvesterat allt i gården i Gammelstorp. Han tror att fortsatta satsningar är det rätta, eller till och med enda, svaret.
– Jag tror fortfarande att det går att bygga en framgångsrik affärsverksamhet i den här branschen, säger han.