På plats i katastrofens Tyskland: "En förskräcklig syn"

Centrala Tyskland är hårt drabbat i översvämningskatastrofen. Linköpingsbon Wolfram Antepohl befinner sig i området och har sett förödelsen med egna ögon.

En brandman står framför ett totalförstört hus i den tyska byn Mayschoß, En rad hus på platsen har fått stora skador till följd av översvämningarna.

En brandman står framför ett totalförstört hus i den tyska byn Mayschoß, En rad hus på platsen har fått stora skador till följd av översvämningarna.

Foto: TT

Linköping2021-07-20 18:00

I vanliga fall håller läkaren Wolfram Antepohl hus i Linköping, där han har bott och arbetat sedan 1998. Just nu är han dock långt ifrån Östgötaslätten. Han är nämligen på besök i sin hemstad, bergsstaden Lüdenscheid i tyska Nordrhein-Westfalen, ett av de värst drabbade områdena i de senaste dagarnas översvämningar.

– Vartenda hus har påverkats. Alla har ställt ut bråte som har blivit skadat, saker och ting som har stått i källaren. Och då är ändå Lüdenscheid inte fullt så häftigt drabbat. I grannstäderna har översvämningarna slagit till rejält, berättar han.

Wolframs föräldrar bor i staden, och har som tur är bara drabbats av vatten i källaren. Värre är det för boende längre ner i bergen. Förutom vatten rör det sig där bland annat om bortspolade husgrunder.

– Källare är inte bara fyllda med vatten. Det är lera som stelnar nu när det torkar, det är olja, bensin. Det är andra vätskor som man inte vill ha i sin källare och som förstör långt mer än vatten.

Även om just Lüdenscheid har klarat sig relativt väl är samhället skakat.

– För vissa betyder det här att de ruineras, att deras livsverk faller samman. Det kan vara en frisörsalong, en restaurang, ett bageri – där allt är förstört.

Wolfram har själv sett hur allvarligt andra områden drabbats.

– Det är ju en förskräcklig syn och någonting vi inte skådat i den omfattningen här förut. Det är ekonomisk förlust och missöden. Drömmar har gått i kras, människor har förlorat sina närmaste. Det är klart att det påverkar. Även om det kommer kompensation så är det ju otroligt jobbigt att uppleva det. Det är oändligt många som är drabbade på ett personligt plan.

Han ser dock att katastrofen har byggt upp en stark solidaritet bland folket. 

– Det är väldigt många som har kommit och hjälpt till. Har man en grävmaskin har man kört ut med den och försökt göra det man kan. Det skulle jag ändå säga har varit en positiv upplevelse i det hela.

Nu hoppas Wolfram att situationen ska leda till att man börjar ta klimatfrågan på allvar. Både forskare och myndigheter har varnat för liknande situationer innan, och trots det möts situationen med förvåning, menar han.

– Det är ju verkligen att vakna iskallt till att klimatkatastrofen inte är något som kommer någon gång framöver utan den är här i allra högsta grad och drabbar människor personligen, dödar människor, även på våra breddgrader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!