Epishine växer snabbt – bygger solcellsfabrik i Tornby

Linköpingsföretaget Epishine, som utvecklat printade solceller, ser nu en så pass stor efterfrågan att företaget lämnar Ebbepark för att etablera en stor fabrik i Tornby.

"Nu behöver vi öka volymerna ytterligare och då får vi helt enkelt inte plats" säger Anna Björklou, vd på Epishine, om flytten.

"Nu behöver vi öka volymerna ytterligare och då får vi helt enkelt inte plats" säger Anna Björklou, vd på Epishine, om flytten.

Foto: Epishine

Linköping2022-07-01 11:37

– Ebbepark har varit perfekta lokaler att kunna växa i de senaste åren. Nu behöver vi öka volymerna ytterligare och då får vi helt enkelt inte plats, säger Anna Björklou, vd på Epishine. 

Bolaget som grundades i Linköping 2016 flyttade hösten 2018 in i Ebbepark för att producera solceller. De första versionerna av solcellerna har använts för att driva elektronik inomhus.

undefined
De första versionerna av Epishines printade solceller har använts för att driva elektronik inomhus.

I ett pressmeddelande skriver Epishine: "För tre år sedan hade elektroniktillverkarna inte insett att det finns gränser för hur många batterier som exempelvis en fastighetskoncern tycker är rimligt att byta. Nu har efterfrågan ökat enormt kopplat till en tydlig medvetenheten kring att engångsbatterier inte är en hållbar lösning varken ur underhålls- eller miljöperspektiv."

 – Just nu ligger dock fokuset på att skala upp produktionen av inomhusmoduler. Vi behöver större lokaler redan för den efterfrågan vi ser 2023, men det har samtidigt varit viktigt att hitta lokaler där det finns utrymme att öka kapaciteten när de riktigt stora projekten tar fart, säger Mattias Josephson, grundare av Epishine.

undefined
"Vi behöver större lokaler redan för den efterfrågan vi ser 2023" säger Mattias Josephson, grundare av Epishine.

Företaget har utvecklat en ny tillverkningsmetod för att printa solceller rulle-till-rulle på ett sätt som kan liknas vid ett tidningstryckeri. I de nya lokalerna, på Attorpsgatan 2 där Ahlsell tidigare funnits, finns möjlighet till utbyggnader både i befintliga lokaler och med ytterligare lokaler. Inflyttningen beräknas till någon gång i vår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!