Linköpingsföretaget satsar på vätgas – vill bli marknadsledande

I över 20 år har de varit i lokalerna i Ebbepark. Snart skrivs ett nytt kapitel i Impact coatings historia när de flyttar till Mjärdevi. Det Linköpingsbaserade börsbolaget började som ett forskningsprojekt för att minska behovet av guld. Nu satsar man på vad man tror blir det "nya guldet" – vätgas.

Varje maskin som Impact coatings tillverkar får ett eget namn. Den första fick ett namn på "A", den andra på "B", och så vidare. Vid det här laget har man tagit sig igenom alfabetet ett antal gånger.

Varje maskin som Impact coatings tillverkar får ett eget namn. Den första fick ett namn på "A", den andra på "B", och så vidare. Vid det här laget har man tagit sig igenom alfabetet ett antal gånger.

Foto: Albin Wiman

Linköping2024-06-30 05:00

Nyheten i korthet

  • Linköpingsbaserade företaget Impact Coatings planerar att bli marknadsledande inom vätgasbranschen genom att erbjuda beläggningstjänster och -maskiner för elektrolysörer och bränsleceller.
  • Företaget, som började som ett forskningsprojekt för att minska behovet av guld, har nu två fabriker, en i Linköping och en i Shanghai, och planerar att öppna en i USA.
  • Impact Coatings planerar också att flytta sitt huvudkontor till Mjärdevi för att vara närmare universitetet och på grund av stadsplaneringen i Ebbepark, där de för närvarande har sitt huvudkontor.

Där står Bianca. Och där borta är Salming. Man kan tro att vi hamnat mitt i nån svensk kändisgala. I själva verket befinner vi oss i Impact coatings fabrik i Linköping. Här har varje maskin ett eget namn.

– Vi tar ett steg i alfabetet för varje maskin. Varje maskin döps, och det är väl lite stundens ingivelse som anger vad den döps till, förklarar vd Jonas Nilsson.

De faktiska produktnamnen på de flera ton tunga bjässarna är måhända inte lika fantasieggande: Inlinecoater 500 respektive 2000. Men de här arbetshästarna har uträttat stordåd.

Förra året var de med och genererade närmare 100 miljoner kronor i omsättning – tre gånger så mycket som året innan. Tekniken som de är byggda för att tillämpa kallas för PVD, physical vapor deposistion. Den går ut på att man belägger material med extremt tunna lager av metaller som har vissa speciella egenskaper.

– Det är det som är vår expertis, att vi kan lägga tunna, tunna lager. Det är ett antal nanometer tjockt, säger Jonas Nilsson.

undefined
Jonas Nilsson blev vd på Impact coatings i oktober förra året. Han har sedan tidigare erfarenhet av företag som arbetar med materialteknik.

Han klev in i rollen som vd i oktober förra året. Tidigare har han bland annat jobbat på Linköpings universitets egna investmentbolag Liu invest, där företag som sysslar med just materialteknik utgör en relativt stor andel av portföljen. Även om han är ny, känner han till Impact coatings historia.

– Det man tänkte sig när bolaget grundades var att man ville ersätta guld i kontakter med annat material. Ofta är det så med en innovation att man hittar en jättebra lösning, men så tar det lite tid att hitta det där problemet som den löser.

Så blev det också för Impact coatings. Idag är det inte längre guld på kontakter som står i fokus. Istället har man riktat in sig framförallt på vätgasmarknaden. Här finns det i huvudsak två tillämpningar av tekniken. Dels för de apparater – så kallade elektrolysörer – som kan skapa vätgas med hjälp av el. Dels för de bränsleceller som tvärtom kan skapa el med hjälp av vätgas, och används i exempelvis vätgasbilar. Både elektrolysörer och bränsleceller består av metallplattor som driver de respektive kemiska reaktionerna.

– För båda gäller att för att få tillräcklig effektivitet, att de ska hålla tillräckligt länge, så behövs en ytbeläggning på de här metallplattorna.

undefined
I slutet av året ska Impact coatings flytta från Ebbepark till Mjärdevi. "Mjärdevi är rätt ställe för oss att vara med den hightech-profil som vi har", säger Jonas Nilsson.

Impact coatings erbjuder utförandet av själva tjänsten att belägga material, men säljer också beläggningsmaskiner till företag som vill kunna sköta processen i egen regi. Men ännu har företaget inte lyckats gå med vinst.

– När jag började för ett halvår sen så var ett väldigt tydligt fokus att vi ska gå mot lönsamhet. Sen kan man ha olika vägar mot lönsamhet, och vår väg är att helt enkelt sälja mer, säger Jonas Nilsson.

Därför har företaget nu riktat in sig på att standardisera – istället för att specialbygga maskiner åt företag, vilket är relativt dyrt, ska tillverkning nu följa en mall som kan fungera för så många kunder som möjligt. På så sätt hoppas man kunna få ner produktionskostnaden per enhet och höja vinstmarginalen, samtidigt som försäljningen kan öka på totalen.

– Vi strävar efter att bli marknadsledande på vätgasmarknaden, och på elektrolysörer där tror vi att vi redan är det. Så vitt vi vet så finns det ingen i världen som har belagt fler sådana här metallplattor än vad vi har gjort.

En del i utvecklingen av företaget har varit expansion utomlands. Idag har Impact coatings två egna fabriker, en i Linköping och en i Shanghai i Kina. Dessutom planeras en fabrik i USA.

Hur ser ni på den geopolitiska risken med att vara i just Kina?

– Vi är mindre känsliga för ett framtida handelskrig, för vi kan producera nära användaren. Vi behöver inte producera i ett land och exportera till ett annat land, utan vi kan finnas nära kunden.

Jonas Nilsson menar snarare att Kina erbjuder en viss trygghet när det kommer till vätgas, eftersom det från landet kommer tydliga signaler om att man satsar på vätgas i omställningen av energisystemen från fossilt till förnybart.

– Mycket kring vätgasens utbyggnad är ju politiskt drivet, och det kan man tycka vad man vill om. Men Kina är ett land där saker och ting som är politiskt drivet väldigt snabbt får genomslag.

Vad har ni för alternativ om politiken svänger i frågan då?

– Jag tror att oavsett politiska beslut så kommer vätgasen att komma. Frågan är bara hur fort det går. Politiken kan göra att det går lite snabbare.

Bolaget är börsnoterat sedan nästa 20 år tillbaka. Sin högsta topp hittills nådde aktiekursen år 2007. Då låg den på drygt 112 kronor, vilket är mångdubbelt högre än dagens dryga fyra kronor.

Vad är det som har hänt?

– Jag brukar normalt sett inte kommentera aktiekursen, utan min uppgift är att driva bolaget och se till att skapa största möjliga värde.

– Som vd så ska man inte stirra sig blind på aktiekursen.

Även om det går upp och ner så har det ändå sin charm att vara på börsen, konstaterar Jonas Nilsson.

– I onoterade bolag kan man ofta samla alla ägarna i ett rum, och det finns ingen utanför det rummet som har ett intresse av bolaget. Här har man ganska många ägare, det är ju flera tusen ägare som är intresserade av hur det går för bolaget. Så den delen är rätt spännande.

undefined
Det är kul att vara på börsen och ha många som är intresserade av det man gör, tycker Jonas Nilsson. "Varje gång vi skickar ut en pressrelease så plockas det upp, det skrivs om det och det kommenteras om bolaget".

Nästa stora förändring för företaget blir en flytt av huvudkontoret framåt hösten – från Ebbepark där man funnits i drygt 20 år, till en ny och nästan dubbelt så stor lokal i Mjärdevi. Jonas Nilsson berättar att det finns flera skäl till flytten.

– Vi expanderar, så vi behöver större lokaler. Vi vill vara närmare Mjärdevi och universitetet. Sen har det med stadsplaneringen att göra också. Ebbepark är ju i en omformningsfas, från industri till bostadsområde. Där vi är ska det ju faktiskt byggas bostäder, så vi måste ju flytta.

Många börsbolag har säte i Stockholm. Ser du några nackdelar med att vara i Linköping?

– Nej, jag ser stora fördelar med att vara i Linköping.

Jonas Nilsson pekar på forskningen i materialteknik som bedrivs på Liu. Att expertisen finns så nära till hands är något Impact coatings drar stor nytta av, menar han.

– I någon mån så kan man ju säga att vi är ett industriföretag: vi tillverkar saker och har en fabrik här i Linköping. Samtidigt har vi ett antal tekniska doktorer som utvecklar det vi tillverkar. Utan dem så skulle vi inte kunna tillverka det vi tillverkar. Så Linköping är bästa stället för oss att vara på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!