Onsdagsintervju
I 19 år jobbade Linköpings-start-upen Dynamic Code i det tysta. Sedan kom coronapandemin och idag är företaget, som står för tio procent av den svenska covid-19-testningen, en succé som alla medicinjättar vill ta över.
Före detta Liu-studenten Anne Kihlgren är kvinnan bakom framgången.
– DNA-tekniken har en enorm potential på så många områden. Det vi gör är bara en liten del av det.
Vi sitter i ett konferensrum i Ebbepark där Dynamic Code har sitt säte. För ett år sedan arbetade 40 personer här, idag är de 80. Så snabbt växer Linköpingsföretaget just nu.
Pandemin har varit hemsk över hela världen, men för Dynamic Code blev den, och det följande covid-19-testandet, bästa tänkbara skyltfönstret för företagets testkoncept.
Eller som Anne Kihlgren säger, och som vetenskapen kallar det när något visar sig hålla vad det lovar, ett proof of concept.
– Vi har det gångna året fått en acceptans för vår teknik och idé, alla har sett att den funkar. Sedan har vi lyckats skala upp den, från 5 000-10 000 i veckan i början till 50 000 nu.
Vad är det speciella med era tester?
– Vi använder DNA-teknik. Covid-19 är ett virus, så det är RNA, men i det här fallet fungerar det likadant som DNA. Vi tittar på flera ställen på viruset, vilket är extra värdefullt när det muterar. Sannolikheten att viruset ska mutera på flera ställen samtidigt är i princip obefintlig.
– Men det som verkligen skiljer oss åt är metoden som vi använder på laboratoriet, det är vår "svarta låda". Vi använder oss inte av halvfabrikat med reagens-kit som många laboratorier gör och därför kan vi bestämma designen på testen.
Vad menas med design?
– Om du till exempel misstänker att du har klamydia så kan du testa dig för det. Det finns flera sådana test. Men vi resonerar så att om du ändå gör ett sådant test så kan det vara bra att få svar på om du har fler könssjukdomar. Då har vi designat test som klarar det. Det är ett exempel på design. Vi har också designat ett celiaki/gluten-intoleranstest som du kan få en diagnos av på sex dagar. I traditionell vård kan det ta sex år. Det låter förfärligt men det finns flera studier som visar det. 5,8 år för att vara exakt.
Hur kan ni göra det så mycket snabbare?
– För att vi använder både protein och DNA-teknik och att vi analyserar flera saker samtidigt i provet, vilket också gör det säkrare. Ta till exempel bakteriell vaginos. Det förväxlas ofta med svampinfektion, som ska behandlas med svampmedel. Medan bakteriell vaginos ska behandlas med antibiotika.
– Detta är viktigt om man är gravid, eftersom bakteriell vaginos kan orsaka för tidig förlossning. I vården idag måste patienten gå till en klinik där vaginalprovet undersöks med lukt, ph-mätning, grumlingskaraktär och mikroskopering. Vi använder DNA-tekniken och kan ge svar inom tre dagar.
Anne Kihlgren växte upp i Arboga. I 20-årsåldern kom hon till Linköping och Liu för att läsa biokemi. Det fortsatte med forskning och sedan anställning på Statens kriminaltekniska laboratorium, det som idag heter NFC.
– Mina forskarstudier var fokuserade på protein och DNA-teknik. När jag kom till SKL tog vi fram den DNA-teknik, och det DNA-register, som används idag vid brottsplattsutredningar.
Varför lämnade du SKL och bildade Dynamic Code?
– Jag såg de många möjligheterna med DNA-tekniken. I början var vi specialiserade på tjuvjaktsbrott. Om det fanns blod på en slaktplats och blodfläckar på en släpkärra så matchade vi dem mot DNA inhämtat från de misstänktas hem. Sedan fortsatte vi med släktskapsanalys på människor där vi idag utför detta åt flera kommuner och norska migrationsverket UDI.
Idag fokuserar Dynamic Code på hälsotester. Det var därför företaget var så snabbt att komma igång med covid-19-testningen våren 2020.
– Just när pandemin bröt ut jobbade vi med ett test för luftvägsinfektion och covid-19 var ett av virusen som vi tittade på där. Så vi bröt loss covid-19 från det arbetet och utvecklade ett test bara för det. Vid månadsskiftet maj-juni var vi redo att börja testa.
Så ni hade ett covid-19-virus i ert laboratorium när pandemin bröt ut?
– Ja, vi hade köpt in virus för det arbetet.
Hur går ett test till med er metod?
– Man tar det själv. Covid-19-testet görs genom att föra in en tops i munnen och ta prov i halsen, sedan ett par centimeter upp i näsan. Sedan skickas provet in till oss och testsvaret kan hämtas med en kod på vår hemsida.
Vad händer om testet är positivt?
– Då erbjuder vi dig direkt på sajten en kontakt med en vårdgivare. Jag tycker att vi fyller en ny viktig pusselbit i det nya vårdlandskapet, där vi kan hjälpa vårdaktörer med säkert test för diagnos innan vård.
Anne Kihlgren säger att hon vill använda Dynamic Codes testkoncept för att ge människor bättre kontroll över sin hälsa.
– Därför tittar vi också på förebyggande hälsa, för att se risken att utveckla exempelvis diabetes och bröstcancer. Det är viktigt att våra tester är meningsfulla. Dels ska det vara tillräckligt hög risk för att klassas som risk, dels ska den som testar få besked om vad den kan göra åt det. Att bara säga att du har några procents högre risk att utveckla till exempel Alzheimer, jämfört med normalbefolkningen, är inte meningsfullt utan riskerar att endast oroa. Men om du har hög risk för att utveckla diabetes så kan man förebygga med kost, träning och minskat BMI. Därmed är det ett meningsfullt test.
Anne tror mycket på wellness-tester i framtiden.
– De tester vi utvecklar där handlar om att motivera den som testar sig. Du kan mäta dina genetiska anlag gentemot kost, träning och återhämtning och ge svar på hur du, baserat på din genetiska uppsättning, ska träna och äta för bästa resultat.
Vad möter du för argument från motståndare till digital vård?
– Att man måste möta en läkare fysiskt, annars går det inte att ge en diagnos. Det håller inte jag med om. Med vårt testkoncept, med egenprovtagning hemma, möjliggör vi för den digitala vården att kunna ställa säkra diagnoser på distans.
Efter många år med minusresultat levererade Dynamic Code förra året ett plus på 139 miljoner kronor.
Nu är siktet inställt på Europa.
– Vi är inne i en väldigt expansiv fas och jag är glad att ha fått in Louise Nylén som vd. I Europa har vi det regulatoriska som krävs och vi vill gärna följa med de digitala vårdaktörerna i deras expansion utomlands. I första hand till England och Tyskland, de ligger precis som Sverige långt fram med den digitala vården.