Linköpingsbolag i avtal med världsjätte

Medicinteknikföretaget Amra, som gör fett- och muskelmätningar, har tecknat ett avtal med GE Healthcare. Det är en av världens största tillverkare av magnetkameror. Det stora målet är att kunna bedöma vilka folksjukdomar du kan drabbas av. Inom fem år räknar Amra med att omsätta en kvarts miljard kronor.

Tommy Johansson, Amra, har nya mål framför sig. Företaget fortsätter att teckna avtal på global nivå.

Tommy Johansson, Amra, har nya mål framför sig. Företaget fortsätter att teckna avtal på global nivå.

Foto: Pia Molin

Linköping2016-03-08 15:13

Amras verksamhet har sitt ursprung i forskning vid Linköpings universitet. Med hjälp av speciella mätmetoder gör man detaljerade fett- och muskelmätningar i människokroppen, baserade på magnetröntenbilder. Man kan till exempel mäta mängden bukfett, underhudsfett och muskelvolymer kroppens – i stället för att använda traditionella uppskattningsmetoder som bukhöjd och body mass index (BMI).

GE Healthcare har cirka 25–30 procent av världsmarknaden för magnetkameror. Avtalet innebär att Amras teknik för hur bilderna samlas in kommer att finnas som ett tillval i de omkring 1 000 magnetkameror som GE Healthcare säljer varje år.

– Tack var att det blir lätt för kunderna att ta bilder avsedda för Amras analysmetod kommer det att ge oss stora marknadsfördelar, även om vi måste teckna enskilda avtal med varje kund som vill ha våra analyser. GE Healthcare har en mycket stark position och nu kommer deras säljare att argumentera för vår produkt, säger Tommy Johansson, vd för Amra.

– Det är ett av våra största kliv framåt i företagets historia, konstaterar Tommy Johansson.

Tusentals sjukhus har då möjlighet att samla in magnetkamerabilder med Amras metod. Bilderna kan sedan skickas sedan till Amra för analys, via internet i en molnbaserad lösning. Nu siktar Amra på tillväxt och analyser av en gigantiskt informationsmängd.

– Vårt mål är att göra 250 000 analyser per år. Och inom fem år är målet att omsätta 250 miljoner kronor. Vi har just nu 22 anställda. I år räknar vi med att anställa tio personer, säger Johansson.

Det finns tre stora leverantörer av magnetkameror i världen. Nu återstår de två andra:

– Siemens och Phillips. De här tre har ungefär lika stora delar av marknaden. Med avtalet med GE Health så är det redan ett helt annat intresse från de andra två, berättar Tommy Johansson.

Sedan tidigare är Amra en viktig partner till UK Biobank, en gigantisk biodatainsamling som pågår i Storbritannien där 100 000 människor ska skannas och följas genom hela sin livstid. Man har också ett avtal med världens största läkemedelsbolag, Pfizer, där syftet är att utveckla nya läkemedel för behandling av sjukdomar som diabetes och hjärtsjukdom.Hittills har Amra siktat in sig på forskningsvärlden. Men nyligen fick man CE-märkning på sin teknik, en Europastandard som gör att man även kan fokusera på europeiska sjukhus och kliniker.

Vad betyder allt detta för er på Amra?

– Det är naturligtvis en bekräftelse på att det vi gör är värdefullt. Samtidigt som vi växer pågår ju viktig forskning som vi är en del av. Med hjälp av all datainsamling får vi mycket kunskap om vad som är normalt.Och vi får veta sambandet mellan olika typer av fett och risken för metabola sjukdomar, som diabetes och hjärt-/kärlsjukdomar. Det stora målet vi har är att med hjälp av skanningen och bildanalyserna kunna bedöma vilka folksjukdomar en person riskerar att drabbas av, för att därmed starta rätt behandling i tid.

När är ni där?

– Inom två år, kanske.

Amra

Advanced MR Analytics, Amra, har utvecklat en internetbaserad analystjänst för standardiserad mätning med magnetkamera av mängden fett och muskler.

Amras metoder kommer från forskning vid Linköpings universitet. Företaget är en från alumn från Lead, en företagsinkubator i Mjärdevi science park som hjälper entreprenörer att bygga bolag snabbare och säkrare.

Ett syfte är att snabbt tidigt kunna förhindra bland annat. diabetes, lever- och muskelsjukdomar.

Amra siktar på att bli global standard för detaljerad fett- och muskelvolymmätning.

Fetmarelaterade sjukdomar är ett snabbt växande globalt problem med drygt 1,52 miljarder överviktiga människor i världen idag. Men det har länge saknats säkra mätmetoder för att bedöma typ av fetmarisk och därmed kunna sätta in rätt behandling.

På längre sikt är sjukhuskliniker bolagets viktigaste målgrupp.

Se mer: www.amra.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!