Under tisdagen hölls mat- och dryckesmässan Goda Smaker i Jönköping. Där samlades människor från café- och restaurangbranschen bland annat för att se tävlingen Goda Kocken 2017. Fredrik Eklund tog hem segern i tävlingen som gick ut på att komponera en trerättersmeny utifrån en råvarukorg.
– Det känns jättekul att vinna, men kostigt också för jag var inte beredd på det. Det var ont om tid, nästan så att jag tog mig vatten över huvudet. Men det gick ju bra, säger Fredrik Eklund.
Vinnarmenyns förrätt bestod av en tartar av pilgrimsmussla och rimmad torsk med citrongrapesmörsås och jordärtskockskräm. Varmrätten var harrygg med gräddinkokt harlår, ragu på lök och kål och stött potatis med brynt smör och varmpicklad kålrabbi. Och till sist var efterrätten en mousse av crème fraiche och ljus choklad med karamelliserat granatäpple och äpple.
– Jag såg hare i råvarukorgen och tänkte att det måste vara svårast att göra, och av någon anledning tog jag det. Men jag visste ungefär hur jag kunde göra, säger Fredrik Eklund.
Tävlingens pris var en check på 10 000 kronor. Efter tävlingen ska Fredrik Eklund försöka ta sig hem till Linköping för att fira.
– Det snöar väldigt mycket just nu. Kommer jag hem välbehållen ska jag nog ta mig ett glas vin, säger han.
Mässan Goda Smaker anordnades av Mårdskog & Lindkvist Matgrossisten i Jönköping. På delad andraplats kom Marcus Johansson, Hotell Waxblekargården, och Magnus Engstrand, Gröna Stugan.