Exakt hur många kameror i Linköping som varje tillstånd omfattar och som är uppsatta är oklart.
– Det är inte självklart att man blir filmad om man befinner sig på en adress där någon verksamhet som har tillstånd finns. I varje tillstånd finns tydligt angivet exakt vad som får filmas. Ibland kan tillståndet bara gälla en fasad, berättar Anna Berg på länsstyrelsen som är den myndighet där man ansöker om tillstånd.
Utsatthet krävs
– Att få ett tillstånd är ingen självklarhet. Vi kräver ett underlag där den sökande kan visa att verksamheten på något vis är utsatt för exempelvis vandalisering. Vi kan också ta in yttranden från verksamheter som kan tänkas ha synpunkter på en eventuell kameraövervakning.
217 butikskameror
Utöver kameror som har tillstånd tillkommer alla kameror inne i butiker och banker. För dessa kameror behövs bara att en anmälan lämnas in till Länsstyrelsen. I Linköpings har 217 sådana anmälningar gjorts.
Tidigare var det endast butiker och banker som fick ha kameror utan tillstånd. Sedan i somras har gruppen som bara behöver göra en anmälning om kameraövervakning utvidgats. Numera behövs bara en anmälan för att få sätta upp en kamera i tunnelbana, parkeringshus och vid bankomater.
Antalet ansökningar om tillstånd och anmälningar om uppsättning av kameror är stabilt. Någon ökning sedan lagändringen gjordes i somras har inte skett.
Filma hela lokalen
Lagändringen innebar att butiker får spela in vad som händer i hela lokalen om man vill. Tidigare har man bara fått spela in vad som händer vid entrén och kassan.
Inspelat material får inte sparas längre än nödvändigt.
Två veckor anses vara tillräckligt för att man ska hinna upptäcka att något har hänt som behöver kontrolleras via inspelat material.