I år har vädret varit gynnsamt för bin, därför har honungsskörden blivit bättre jämfört med förra året. Kursdeltagarna började sin online-utbildning i höstas och fick öva i föreningens trädgård trots pandemin. Vi träffade instruktörer och kursdeltagarna vid föreningens lokal i Trädgårdsföreningen.
Marcus Carlsson är sekreterare i föreningen och brukar hjälpa till med kurser. Han har jobbat med biodlingen sedan 2010.
– Det har varit väldigt kall vår i år så bina kom i gång lite sent. Förra året hade vi inte några kurser men nu börjar vi träffas igen. Honungen är närodlad med bra smak och kommer från vår bisamhällen. Honungsproduktion beror väldigt mycket på vädret. Om vår-sommarperioden, när bin producerar, är bra, samlar man vanligtvis honung tre gånger: juni, juli och augusti.
Carlsson behöver inte någon speciell skyddsdräkt när han visar drottningen och andra bin. Han säger att många elever vänjer sig vid bi-stick och känner mindre smärta efter en stund.
– Våra bisamhällen är ganska snälla men vi rekommenderar att använda skyddskläder i början innan man känner bina och har lärt sig hur de beter sig, säger han.
I år delades 30 elever i åtta grupper och träffas en gång i veckan i föreningslokalen för den praktiska delen. Teorin lästes via online föreläsningar bland annat fick man läsa sig om bisjukdomar. Sven Eric Andersson, 87 år gammal, är instruktör och har sysslat med biodling i över 40 år i Linköping.
– Det är inte så svårt att lära sig biodling. Om man är intresserad förstår man ganska snabbt och det finns också bra böcker, säger Sven Eric.
Några deltagare vill producera honung som en hobby medan några andra vill göra det för att sälja. Under våren, vanligtvis i maj, sätter de igång för att göra biodling på ett naturligt sätt.
– Honungen blandas inte med andra tillsatser. Vi är väldigt noga med att inte tillsätta socker i honungen, säger kursdeltagaren Akif Soyer.
Celin Pajos från Ljungsbro är nybörjare och det här är hennes första år i föreningen. Hon vill ha bin i sin trädgård och det är därför är hon intresserad av biodling.
– I år hade vi all teori på distans. Nu är man på fältet och det känns väldigt bra att man kan göra saker praktiskt på plats. Jag är jättenöjd med utbildningen. Man får alltid hjälp, inte bara under utbildningstiden utan också framöver, säger hon.