– Man har en moralisk kompass och på något sätt känns det väldigt naturligt att följa den, säger Torsten Rosell, vd för de båda vinbarerna i Vallastaden och centrala Linköping.
I det här fallet har hans moraliska kompass resulterat i en bojkott av amerikanska viner – för att protestera mot situationen som råder i USA.
– Det växer fram ett behov av att på något sätt reagera, på något sätt tala om för omvärlden att ”det här gillar inte jag, det som händer”.
Vad tänker du att ni kan bidra med genom att inte sälja amerikanskt vin?
– Det är väl bara att vi blir ett exempel. Det är ett litet pyttestrå till stacken, men kanske visa att det finns en kraft i konsumenters vilja. Enskilda konsumenter kan bidra till en förändring.
Ungefär 20 procent av vinbarernas sortiment består, normalt sett, av amerikanska viner. Nu ekar hyllorna tomma.
– Vi har plockat bort en massa flaskor från våra hyllor och långtidsarkiverat vin i vårt lager. Det kan vara någonstans mellan 50 000 och 100 000 kronor som vi binder i ett lager.
Huruvida de vinerna någonsin kommer att plockas fram igen vet inte Torsten Rosell.
– Det beror alldeles på hur det här utvecklas, naturligtvis. Jag räknar med att det här kommer vara långvarigt och det är möjligt att vi i årsbokslutet i höst får avskriva det här lagret. Det får vi räkna med.
Däremot tror han inte att företaget kommer att tappa i omsättning.
– Det jag känner nu är ett sådant otroligt starkt stöd ifrån våra gäster.
Ser du någon risk för att gäster ska undvika er, när ni tar ställning i den här frågan?
– Det är klart att den risken finns, men den får man ta. Jag tror på att följa den där moraliska kompassen. Man gör det som man tycker känns rätt och rimligt och det går inte att väga det i kronor och ören.
Alla vinproducenter i USA sympatiserar inte nödvändigtvis med Trump. Är det rimligt att bojkotta dem, bara för att de kommer från ett visst land?
– Det är en jätteviktig aspekt, säger Torsten Rosell.
De amerikanska viner som tidigare sålts på de två vinbarerna kommer framför allt från Kalifornien och Washington – två, som han beskriver det, "Trump-motståndarområden". Men, han konstaterar också att delstaterna trots allt fortfarande tillhör USA.
– För att kunna påverka de andra blir de här också påverkade, tyvärr. Jag vet att det är inte deras fel, men de bor i ett land där de har använt sin demokrati till att rösta fram den här administrationen och då måste kanske hela det röstunderlaget känna på det.