Linköpingsarkeologen får prestigepris

Forskaren och arkeologen Göran Tagesson får det prestigefulla Cnattingiuspriset för 2017. Tack vare hans arkeologiska forskning förstår vi hur Linköping egentligen växte från en by på 1200-talet till en riktig stad.

Pristagaren. Göran Tagesson är glad över priset men har ännu ingen aning om vad han får.

Pristagaren. Göran Tagesson är glad över priset men har ännu ingen aning om vad han får.

Foto: Mikael Svensson

Linköping2017-12-01 19:40

Göran Tagesson får priset för att ha gjort sina arkeologiska resultat begripliga och tillgängliga för alla medborgare. Det har gjort honom till en uppskattad föreläsare och skribent, står det, bland annat, i Östergötlands museums motivering.

Pristagaren är känd för att ha lyckats visa hur Linköping kom till på 1200-talet och hur staden växte fram på 1300- och 1400-talet. Inga utgrävningar före dem han deltog i under slutet av 90-talet hade kunnat ge tydliga svar. Man visste att tiggarmunkarna, franciskanerna, grundade sitt kloster i Linköping 1287, vilket det finns ganska klara bevis för, men det fanns inga spår av vare sig kloster eller den stad de kom till, trots tålmodigt och omfattande grävande. Då var uppfattningen att Linköping hade växt långsamt och blivit stad lagom när klostret skulle byggas.

Göran Tagesson, som varit intresserad för arkeologi sedan barnsben, kom under sin forskning fram till att det helt enkelt inte fanns någon stad då och att utgrävningarna efter klosterspåren dessutom gjordes på fel ställen. I sin avhandling "Biskop och stad – aspekter på urbanisering och sociala rum i medeltidens Linköping", som kom 2000, lanserade han tanken att klostret låg på Hospitalstorget och att staden började växa först efter det. Linköping kom till för att Magnus Ladulås och hans lillebror biskop Bengt behövde en stad här, som komplettering till Skänninge och Söderköping, slog han fast.

Grävningarna på Hospitalstorget i Linköping gav honom rätt. Idag arbetar Göran Tagesson som arkeolog vid Statens Historiska museer i Linköping.

– Det är jätteroligt att få just Cnattingiuspriset, jag har följt hans arbete och läst om hans forskning. Det var oväntat måste jag också säga, säger Göran Tagesson, en mycket glad pristagare som fortfarande inte visste om han får något mer än ära.

Cnattingiuspriset delas ut varje år sedan 1989, till en forskare, organisation eller museiperson som har forskat och arbetat i Bengt Cnattingius anda. Priset överlämnas söndag 3 december kl 14 i Wallenbergssalen på Östergötlands museum. Därefter föreläser Göran Tagesson på temat ”Linköping, historisk arkeologi och arvet efter Cnattingius”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!