I mars i år visade prognosen att Linköping skulle gå back med 112 miljoner. Men prognosen förbättrades och var i augusti 200 miljoner. I november har överskott ökat ytterligare med 280 miljoner. Skälet är att börsen går bra och att kommunen redovisar utifrån en ny lag om marknadsvärde.
I överskottet ligger 210 miljoner i extra statsbidrag för sjuklönekostnader, intern ränta och det man kallar resurs och reservmedel.
Nämndernas budgetprognos har stämt dåligt. Från ett i mars, beräknat underskott på 158 miljoner visar nu nämnderna ett överskott på 138 miljoner. En skillnad på 296 miljoner. Men alla nämnder går inte bra. Social- och omsorgsnämnden går 18 miljoner back och arbetsmarknadsnämnden klarar sig på plus eftersom nämnden fick ett tillskott på 40 miljoner, bland annat för ökade kostnader för ekonomiskt bistånd.
Att gå med plus kan ju verka positivt, men är det egentligen bra att skillnaden mellan prognos och utfall blir så stort som nästan en halv miljard?
Ja, säger kommunstyrelsens ordförande Niklas Borg (M).
– Det är bättre att gå med plus än med minus. Den stora förändringen i prognosen har att göra med börsen och att vi redovisar på ett nytt sätt. Det innebär att kommunen framåt kommer att visa både stora plus och stora minus beroende på hur börsen går.
Även utan de 280 miljonerna visar verksamheterna ett överskott på 200 miljoner. Skälet är, enligt Borg, att planerad verksamhet inte har genomförts och att efterfrågan av vissa tjänster varit lägre på grund av pandemin.
– Min stora oro för nästa år är att vi inte får ta med oss statsbidragen. Vi ser redan nu att läget blir kärvare då.
Kristina Edlund (S) gruppledare för Socialdemokraterna säger att det är tack vare regeringens satsningar under pandemin som kommunen klarat alla utmaningar utan att äventyra ekonomin.
Men behoven är stora, skriver hon i ett meddelande och tillägger att det nu är övertydligt att det behövs mer resurser inom vården, skolan och omsorgen.
Chris Dahlqvist, gruppledare för Sverigedemokraterna kopplar också överskottet till de stora statliga stöden.
– Vi hoppas nu att Alliansen ska använda överskottet för att prioritera äldre och underlätta för företagare.
Rebecka Hovenberg, gruppledare för Miljöpartiet är kritisk till överskottet.
– Ett litet plus är bra. Men kommunen ska inte gå med vinst. Jag tycker det är bekymmersamt att man inte lyckats få ut pengarna för att arbeta i verksamheterna, säger hon.