Gymnasieeleverna ska tillbaka till skolorna

Linköpings kommun hade tänkt sig att fortsätta med full distansundervisning även nästa vecka. Efter en oklar presskonferens under torsdagen tyder allt på att elever måste tillbaka till skolorna redan på måndag.

Åsa Wennergren (L) leder bildningsnämnden med ansvar för gymnasieskolan.

Åsa Wennergren (L) leder bildningsnämnden med ansvar för gymnasieskolan.

Foto: Johnny Gustavsson

Linköping2021-01-21 10:08

– Det är mycket oklarheter och kort framförhållning. Vi håller på och utreder vad det här betyder nu, säger Åsa Wennergren (L), ordförande i bildningsnämnden med ansvar för gymnasieskolan.

På torsdagsmorgonen kom utbildningsminister Anna Ekström (S) under en pressträff med beskedet att gymnasieskolornas pågående distansundervisning ska fortsätta fram till 1 april men justeras: Skolorna ska nu bedriva undervisning ”i kombination”, vilket betyder växelvis undervisning på plats i skolor och på distans. I samma andetag sa utbildningsministern att det finns olika lokala förutsättningar och att smittskyddsenheter i olika regioner kan lämna lokala rekommendationer om hur och var undervisning ska bedrivas.

Senare på förmiddagen kom ytterligare information: Alla elever bör ges minst 20 procent närundervisning från och med måndag 25 januari.

Det innebär att Linköpings kommun tänkta upplägg, med full distansundervisning fram till 1 februari för att få tid att utreda och planera vad som sedan ska ske och hur undervisning ska läggas upp, inte kommer att fungera.

– Vi måste reda ut vad det här betyder vidare. Nu har jag gett utbildningsförvaltningen i uppdrag att snabbt ta reda på vilka rekommendationer som Linköping ska följa, säger Åsa Wennergren.

Under en period före jul undervisade gymnasierna växelvis på distans/i skola och kan återgå till det upparbetade systemet, beskriver hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!